„Paştele la sat”, transmisii on-line cu tradițiile din satele din judeţul Braşov: reţete, obiceiuri, închistrirea ouălor

    Serviciul Cultură Tradiţională Braşov din cadrul Centrului Cultural Reduta derulează online proiectul „Lumină din Lumină”, proiect care cuprinde o serie de materiale foto şi video despre Sărbătoarea Paştelui, din satele din judeţul Braşov.

   Astfel, până pe 20 aprilie 2020, pe pagina de Facebook şi pe canalul de Youtube aparținând Serviciului Cultură Tradiţională Braşov, veţi putea urmări:

   1. Reţete tradiţionale pentru Paşte – pentru perioada postului, de peşte legate de Sărbătoarea Floriilor şi mâncăruri specifice mesei de Paşte, reţete care se regăsesc în volumul „Alimente, bucate şi leacuri din zona Braşovului – Atlas gastronomic tradiţional”, publicat în 2009 de CJCPCT Braşov.

   2. Timpul sărbătorii în spiritualitatea românească. Paştele – sărbătoarea centrală a calendarului festiv ortodox, cercetător ştiinţific Veronica Bogoiu.

   3. Înroşirea şi închistrirea ouălor pentru Paşte – proiect realizat cu sprijinul Etnotique şi a lui Florin Bucuţea – Dăişoara, tradiţii locale.

   4. Sărbătoarea Paştelui în satul Dăişoara – fotografii realizate de Florin Bucuţea: Prescuriile, Pâinea şi Coacerea cozonacilor şi a lipiului la Dăişoara.

   5. Obiceiuri tradiţionale de Paşte: Împuşcatul cocoşului la Apaţa şi Plugarul la Vad.

    „În această primăvară care ne supune la o grea încercare, ne-am propus să folosim mediul on-line pentru a ajunge în casele dumneavoastră.

      Vă prezentăm mărturii ale continuităţii nealterate a tradiţiilor din judeţul Braşov. Sunt de asemenea mărturii ale activităţii noastre în slujba conservării şi promovării valorilor cultural identitare care ne înconjoară. În condiţiile unei vădit necesare distanţări sociale, ne dorim să aducem spiritul sărbătorilor pascale cât mai aproape de sufletul dumneavoastră. Dumnezeu să ne aibă în pază!”, a transmis prof. Adrian Văluşescu, şeful Serviciul Cultură Tradiţională Braşov.