Sari la conținut
liftul-cu-cremaliera-de-la-rasnov-este-gata-

Liftul cu cremalieră pe plan înclinat, o idee care s-a născut la Râşnov încă din 2005, a făcut ieri primele curse între curtea Casei de Cultură din oraş şi Cetate, odată cu recepţia lucrării începută în urmă cu 10 luni, scrie bizbrasov.ro.
„Este un proiect gândit încă de acum 10 ani, primul pe care l-am depus pe infrastructură. A fost o lucrare grea chiar şi pentru România, căci s-au săpat manual peste 1.800 de metri cubi în stâncă şi la un moment dat s-au făcut peste 100 de curse cu elicopterul. Mai avem de făcut o serie de lucrări de amenajare la curtea interioară a Casei de Cultură. De asemenea, amenajăm o alee pentru cei care doresc să ajungă la pas în Cetate. Până la 1 iunie liftul va putea fi utilizat de turişti şi râşnoveni, în această perioada urmând a ne ocupa de şcolarizarea personalului”, ne-a declarat Adrian Veştea, primarul oraşului Râşnov.
Valoarea totală a proiectului se ridică la 10.718.477 lei, din care 50% a reprezentat cofinanţarea comunităţii. Lungimea traseului este de 165 de metri, unghiul de înclinare fiind de 37 de grade. Durata pe care liftul o face pentru o urcare este de două minute, aceeaşi ca şi pentru o coborâre, construcţia fiind prevăzută să realizeze 12 curse dus-întors pe oră, ceea ce înseamnă că poate transporta aproximativ 500 de persoane în acest interval. „Ţinând cont că vara programul de vizitare al Cetăţii este între orele 9.00 şi 19.00, am putea ajunge la un maxim de 5.000 de persoane într-o zi”, a precizat Adrian Veştea. Acesta a mai precizat că, iniţial, în 2011, preţul unei curse (doar dus) a fost gândit la 10 lei de persoană (5 lei pentru copii), iar în perioada următoare se va stabili cu exactitate cât trebuie să plătească cei care doresc să folosească liftul. Administrarea liftului, noua modalitate de acces în Cetatea Rânov, se va face prin intermediul unei societăţi comerciale a Primăriei şi Consiliului Local, „SC Asaltul Cetăţii”, o unitate plătitoare de TVA.

Comentarii

Ultimă oră