Sari la conținut
lege-alimentele-aproape-de-expirare-donate

Magazinele ar putea fi obligate prin lege să doneze alimentele care sunt aproape de expirare, scrie stirileprotv.ro. În schimb, comercianţii vor beneficia de facilităţi fiscale, cum ar fi deducerea TVA-ului sau a impozitului pe profit.

Produsele vor ajunge în spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni, care trebuie să se înscrie în Registrul Beneficiarilor, potrivit unui proiect de lege depus la Camera Deputaţilor. Donarea alimentelor se va face în baza unui contract încheiat între comerciant şi beneficiar.

Astfel de măsuri există deja în Franţa şi Italia. Cei care vor dori să primească alimentele, vor fi nevoiţi să se înscrie în Registrul Beneficiarilor, care va fi înfiinţat de Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Un proiect de lege asemanător, care să împiedice risipa de alimente, se află deja pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor şi aşteaptă votul final. Acea lege prevede amenzi de până la 15 mii de lei pentru comercianţii care vând alimentele în prag de expirare la preţ redus şi nu le donează centrelor de copii sau bătrâni şi adăposturilor de animale.

Potrivit Eurostat, românii aruncă anual milioane de tone de mâncare.

Comentarii

Ultimă oră