Sari la conținut

La Braşov, slujbele Tainei Sfântului Maslu se vor ţine săptămânal

la-brasov-slujbele-tainei-sfantului-maslu-se-vor-tine-saptamanal

Acestea vor începe pe 6 martie și se vor desfășura după un program stabilit de parohiile din oraş

Menite să îndrume spre pocăinţă şi să reamintească tuturor credincioşilor de patimile îndurate de Mântuitor, slujbele speciale săvârşite în Postul Paştelui își propun să-i ajute pe credincioși să intre în atmosfera acestei perioade. De aceea, nu întâmplător, acum şi lăcaşurile sfinte sunt „îmbrăcate” în culori închise, preotul poartă veşminte cernite, iar cântările sunt mai triste.


  Indiferent dacă în restul anului obişnuiesc să meargă sau nu des la biserică, în Postul Mare cei mai mulţi credincioşi îşi poartă paşii spre biserici, pentru a participa la slujbe. Una dintre slujbele speciale care au loc în această perioadă este Taina Sfântului Maslu.


   Sfântul Maslu (Eleoungerea, Eleosveşteniia) este slujba sfântă prin care Biserica se roagă, prin sfinţiţii ei slujitori, pentru sănătatea bolnavilor, acordându-le iertarea de păcate prin ungerea cu untdelemn sfinţit. Denumirea de maslu este de origine slavă (de la cuvântul vechi slav maslo, care înseamnă untdelemn).


    „Taina Sfântului Maslu este «taina vindecării». Vindecă atât trupul bolnav cât şi sufletul bolnav de păcate. Cel mai des ne îmbolnăvim din cauza păcatelor pe care le facem. Păcatul porneşte din trupul omului, din mintea lui, din inima lui şi se materializează prin gânduri şi fapte. La cele cu gândul participă capul, la cele cu vorba participă gura, la cele cu fapta participă toate mădularele. De aceea răutatea şi greutatea păcatului îngreunează tot trupul omului şi se aşează undeva unde distruge: mintea, inima, ficatul, stomacul, rinichii, plămânii, intestinele, mâinile, picioarele, etc. De aceea Sfântul Apostol Iacov, spune: «De este cineva bolnav între voi, să cheme preoţii bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi-l va ridica şi de va fi făcut păcate, se vor ierta lui» (Iacov.5,14-15)”, spune cunoscutul Părinte Ilarion.


   „Pe lângă vindecarea sufletului şi a trupului, Taina Sfântului Maslu, mai aduce îndepărtarea răutăţilor care vin de la oameni, cum ar fi: izbăvirea de farmece şi descântece, dezlegarea legăturilor şi a blestemelor, izbăvirea de necazuri şi vrăjmaşi”, mai arată acesta.

Slujbele se ţin de regulă în zilele e post, dar şi oricând este nevoie.

Pentru Postul Mare al Paştelui, în perioada 06 martie 2020 - 12 aprilie 2020, taina sfântului maslu se va săvârşi săptămânal, a anunţat Protopopiatul Ortodox Român Braşov, care a publicat şi programul acestora.

Comentarii

Ultimă oră