Sari la conținut

Klaus Iohannis, validat în funcţia de preşedinte al României

klaus-iohannis-validat-in-functia-de-presedinte-al-romaniei

Curtea Constituţională a validat vineri rezultatul alegerilor prezidenţiale şi a alegerii lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, vineri, în faţa membrilor CCR, la ceremonia de validare a mandatului, că va fi un şef de stat care respectă Constituţia ”în litera şi spiritul ei”.

”Vreau să vă spun cu toată fermitatea azi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun când m-am prezent în faţa electoratului cu afirmaţia « Vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie»”, a spus Iohannis.

El a susţinut că, în opinia sa, preşedintele trebuie să inspire naţiunea şi să devină un etalon al societăţii.

”Dincolo de aceste lucruri însă, cred că preşedintele României, prin viziunea cu care vine, trebuie să inspire naţiunea română iar prin comportamentul public pe care îl va avea - să devină un etalon al societăţii române. Vă mulţumesc tuturor”, a spus Iohannis în încheierea discursului său.

BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului.

Potrivit documentului, Klaus Iohannis este candidatul care a îndeplinit condiţiile art. 81 din Constituţie. Articolul menţionat se referă la "alegerea Preşedintelui" şi prevede, la alineatul (3), că "în cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea (în primul tur de scrutin - n.r.), se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi".

Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi, conform procesului-verbal întocmit de BEC.

Comentarii

Ultimă oră