Sari la conținut

Jumătate dintre suplinitori au chiulit de la examen

Peste 400 de candidaţi braşoveni care doreau să ocupe un post în sistemul de învăţământ pe durată determinată (anul şcolar 2011/2012) s-au înscris pentru a susţine concursul de suplinire de joi. Însă, aşa cum anticipa inspectorul şcolar general, prof. Dorel Agache, mulţi dintre cei înscrişi au absentat, iar alţii s-au retras după aflarea subiectelor, cum s-a întâmplat la titularizare. Poate şi pentru că examenul s-a desfăşurat cu aceeaşi rigoare: subiectele au fost unice la nivel naţional, iar sălile, supravegheate cu camere video. În plus, lucrările vor fi corectate în centre de evaluare din ţară. La Braşov, testarea scrisă s-a dat în aceleaşi două centre de concurs: Colegiul Tehnic Transilvania şi Şcoala Generală 5. În final, din cele două centre s-au trimis spre corectare 218 lucrări, fiindcă 246 de candidaţi au absentat, iar 28 s-au retras după ce au văzut subiectele. În anii trecuţi, concursul pentru suplinitori era organizat de fiecare inspectorat în parte şi, nefiind un examen naţional, era considerat mai uşor decât cel de titularizare.

Niciun caz de fraudă.

Potrivit şefului IŞJ Braşov, nu s-a înregistrat nici un incident în timpul examenului, nefiind depistată nici o tentativă de fraudă. Din spusele inspectorului general, „cuminţenia"suplinitorilor este pe principiul „frica păzeşte pepenii". „Nu am avut nici un candidat care să încerce să copieze ori să intre cu obiecte interzise. Nu au riscat să-şi piardă pâinea. Aşa cum s-a întâmplat şi la Titularizare, cine este eliminat din examen pentru fraudă nu are voie să dea doi ani examen şi, de altfel, nici să predea, pentru că nu poate ocupa un post în învăţământ", a precizat prof. Dorel Agache. Regula, aplicată de anul acesta şi la bacalaureat, e valabilă de mai multă vreme pentru cadrele didactice, dar sancţiunea era de numai un an. Rezultatele concursului de ieri se vor afişa luni, când se vor putea depune şi contestaţiile.


Peste 700 de posturi vacante

În unităţile de învăţământ din judeţul Braşov, sunt disponibile 566 de posturi de suplinitori (inclusiv cele şapte rămase vacante după examenul de titularizare, care au fost transformate în netitularizabile) şi alte 500 de fracţii de normă care pot fi combinate pentru a forma o normă de predare întreagă (18 ore pe săptămână). Repartizarea pe post a celor care obţin minimum 5 şi a titularizabilor cu note între 5 şi 9. 80 se va face în 24 şi 25 august.

Comentarii

Ultimă oră