Sari la conținut

Joi începe festivalul de animaţie la Braşov (programul complet)

joi-incepe-festivalul-de-animatie-la-brasov-programul-complet

Prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est la Braşov va avea loc in acest sfarsit de saptamana in Piața Sfatului şi la Sala Patria a Filarmonicii Braşov.
De joi pana duminica, braşovenii se vor putea bucura de o selecţie a celor mai bune şi mai recente animaţii prezentate în ediţiile de la Bucureşti. Printre titlurile hit programate pentru Brasov fac parte “Ernest et Célestine” (r. Stéphane Aubier, Vincent Patar si Benjamin Renner) recompensat cu premiul César pentru Cel mai bun film de animatie în 2013, nominalizat la Oscar în 2014 si câstigatorul Marelui Premiu la Annecy anul trecut. Un film 2D care îi va unge pe suflet pe fanii animatiei old school cu un vizual fidel stilului ilustratiilor seriei de carti si cu personaje adorabile ce par desenate în acuarela. Célestine este o soricica de la orfelinat, unde învata constant sa se teama de ursi, inamicul numarul unu al speciei ei, dar ajunge sa se împrieteneasca fix cu unul dintre ei, muzicianul Ernest – un urias blând cu vocea actorului Lambert Wilson (“Martix Reloaded”, “Of Gods and Men”).O alta proiectie eveniment este si “Waltz with Bashir”. Filmul poarta semnatura regizorului israelian Ari Folman care, prin ceea ce el a numit “documentar animat”, realizeaza o calatorie prin Beirutul din timpul masacrului din septembrie 1982. Din selectie mai fac parte “Mary and Max”, povestea savuroasa a doi prieteni prin corespondenta, semnata de Adam Eliot, unul dintre cei mai cunoscuti animatori independenti sau “Spirited Away”, una dintre cele mai aclamate animatii ale lui Hayao Miyazaki, care a spart toate recordurile de încasari în Japonia în anul lansarii si a câstigat o multime de premii, printre care Ursul de Aur la Berlinala din 2002 si Oscarul pentru cel mai bun film de animatie, în 2003.

Nici cinefilii tineri nu sunt neglijaţi, secţiunea Minimest le-a pregătit o serie de surprize.

Nominalizată la Oscar pentru Cea mai bună animaţie în 2010 şi premiată la Annecy în 2009, Coraline, în regia lui Henry Selick va cuceri cu siguranţă inimile spectatorilor, indiferent de vârstă. Filmul spune povestea unei fete care pătrunde printr-o uşă secretă descoperită într-un ungher al noii sale case şi ajunge într-o versiune alternativă a propriei vieţi. Această realitate paralelă pare mult mai interesantă şi aventuroasă decât viaţa ei adevărată. Dar, când aventura devine periculoasă, iar „ceilalţi” părinţi încearcă s-o păstreze pentru totdeauna, Coraline va trebui să evadeze.

Câştigătoarea Trofeului Anim’est 2013, producția franceză Le jour des corneilles/The Day of the Crows este al treilea lungmetraj animat al lui Jean-Christophe Dessaint, fost student la celebra școală de animație Gobelins, după Tous à l'Ouest și Le chat du rabbin. Filmul pornește de la povestea lui Courge, crescut în pădure de un tată gigant, care nu îi permite niciodată să iasă în lumea din afara pădurii, poveste care prinde viață cu voci celebre ca Jean Reno, Isabelle Carré sau Claude Chabrol.

Kerity: casa poveştilor / Eleanor's Secret / Kerity, la maison des contes (r. Dominique Monféry) spune povestea lui Natanaël, un puşti în vârstă de şapte ani, care încă nu ştie să citească. Familia lui primeşte moştenire de la o mătuşă excentrică o casă şi o colecţie de cărţi. Nal descoperă cum cărţile sunt adăpostul tuturor eroilor din literatura pentru copii, iar el trebuie să le apere, pentru că, dacă părăsesc biblioteca, odată cu ele dispar şi poveştile lor.

O altă animaţie plină de farmec este Jean, băiatul de pe Lună/ Jean de la Lune, coproducţie Franţa-Germania, în regia lui Stephan Schesch, despre un băiat care se hotărăşte să viziteze Pământul atunci când se plictiseşte de stat pe lună.

The Gruffalo, o adevărată bijuterie animată plină de candoare, Ponyo, regizat de maestrul animaţiei japoneze Hayao Miyazaki, autorul celebrului Spirited Away, şi el inclus în programul Anim’est Braşov, precum şi o selecţie de scurtmetraje animate completează programul secţiunii pentru copii Minimest.


Pasionaţii de animaţie interesaţi de o carieră în domeniu sunt aşteptaţi sâmbătă, 24 mai, de la ora 17:00, la Sala Patria, la Prezentarea Animation Worksheep, platforma educaţională a Anim'est-ului, care are deja 48 de absolvenţi, 25 dintre ei lucrând în prezent ca animatori în studiouri specializate.
Accesul la proiecţiile din cadrul Minimest este gratuit pentru copii.
Anim’est Braşov este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei și Primăriei Municipiului Braşov.

Programul complet:


JOI 22 MAI
Piața Sfatului
21.00 ERNEST și CELESTINE – deschidere în prezența regizorului Benjamin Renner

VINERI 23 MAI
Patria
10:00 Program MINIMEST 1 (6-10 ani)
12.00 Kérity, la maison des contes / Kérity, casa poveștilor (6 ani +)
14.00 Program MINIMEST 2 (10-14 ani)
17:00 Jean de la Lune / Jean, băiatul de pe Lună (6 ani +)
19:00 Alois Nebel

Piața Sfatului
21.00 Waltz with Bashir / Vals cu Bașir
23:00 Animated Music Video

SÂMBĂTĂ 24 MAI
Patria
10:00 Ponyo (6 ani +)
17:00 Prezentare Animation Worksheep (exclusiv pentru copii peste 18 ani, in clasele XI sau XII, de preferat la scolile de arta, sau cu preocupari in domeniu)
Prezentarea platformei educationale a Anim'est-ului, care are deja 48 de absolventi, dintre care 25 lucreaza in prezent ca animatori in studiouri specializate.
19:00 Crulic

Piața Sfatului
21:00 Mary and Max / Mary și Max
23:00 Aachi & Ssipak / Aachi și Ssipak

DUMINICĂ 25 MAI
Patria
10:00 Program Gruffalo (6 ani +)
17:00 Le Jour des corneilles / Ziua ciorilor (10 ani +)
19:00 Coraline (10 ani +)

Piața Sfatului
21:00 Frankenweenie
23:00 Spirited Away / Călătoria lui Chihir

Comentarii

Ultimă oră