Pe pietonalul Eroilor, copiii pot juca şotron sau pot învăţa să se orienteze cu ajutorul rozei vânturilor

  Copiii care se vor plimba pe aleea de lângă Parcul Nicolae Titulescu se vor putea juca şotron, vor învăţa orientarea în spaţiu, cu ajutorul rozei vânturilor şi vor afla noțiuni interesant şi despre timp, cu ceasul de pe asfalt.

    Totul cu ajutorul unor desene speciale şi foarte viu colorate.

   Sunt noile atracţii realizate de Primărie, în parteneriat cu Comprest şi cu Vesta, care se ocupă de marcajele rutiere din oraş şi care a finanţat acest proiect-pilot.

  Desenele au fost făcute ieri, iar în zilele următoare vor fi adăugate un şotron şi un şarpe-şotron.

    Jocurile sunt realizate din material termoplastic de diferite culori, desenele fiind asamblate ca nişte lego-uri pe asfalt, apoi lipite prin tratament termic.

     Roza vânturilor, de exemplu, care are cele mai multe componente, este formată din 27 de elemente. Roza vânturilor arată cu exactitate punctele cardinale, iar ceasul solar foloseşte umbra copilului pentru a arăta ora aproximativă (a fost montat exact la ora 12.00, pentru a fi cât mai precis, dar, evident, va fi influenţat de anotimp). Garanţia oferită de firma producătoare este de doi ani în condiţii de trafic pietonal intens, dar durata de utilizare este în jur de zece ani. Preţul unui astfel de „desen” este de 332 lei/mp.

      „Ne-am gândit că ar fi un lucru bun să facem aceste amenajări, pentru a stimula copiii să se joace şi să înveţe lucruri noi într-un mod interesant şi plăcut, în aer liber. Cred că vor avea foarte mult succes şi deja am primit solicitări din partea unor părinţi pentru a amenaja aceste jocuri şi la şcoli. Acolo unde curţile şcolilor au suficient spaţiu, dorim să facem aceste amenajări, astfel încât în pauze, copiii să fie atraşi să iasă la aer şi să se joace, învăţând în acelaşi timp lucruri noi”, a declarat primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, care a testat, ieri, ceasul solar.

    De altfel, aceeaşi asociere de firme a mai montat, tot gratuit, trei astfel de jocuri - un şotron, un ceas solar şi o tastatură de 10 metri pătraţi - în curtea Liceului Teoretic Johannes Honterus, la solicitarea şi în completarea unor elemente realizate de părinţii elevilor liceului, reuniţi în Asociaţia Pro Honterus.