Sari la conținut

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu,   a afirmat, marti,  că impactul noilor taxe și impozite anunţate de Guvern  nu va genera o  „avalanşă de scumpiri”.
Majorările de taxe anunţate pentru anul viitor vor avea un efect limitat asupra inflaţiei, de 0,2%, conform evaluărilor Băncii Naţionale a României, a declarat, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, citat de Agerpres.
„Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări, impactul este limitat la 0,2% şi consecinţele unui lanţ sunt limitate. Probabil că vom schimba numai balanţa riscurilor de la o balanţă echilibrată spre o balanţă uşor superioară, uşor în creştere”, a declarat Mugur Isărescu întrebat despre efectul majorărilor de taxe.
De asemenea, guvernatorul a precizat că nu vede o avalanşă de scumpiri în lanţ ca urmare a aplicării majorărilor anunţate.
Printre măsurile de creştere a veniturilor bugetare în anul următor, autorităţile au anunţat, în urma negocierilor cu FMI, indexarea accizelor cu rata inflaţiei, introducerea unei accize suplimentare de 7 cenţi pe litrul de carburant şi impozitarea unor construcţii speciale deţinute de persoanele juridice. Astfel de construcţii sunt reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii.
Banca Naţională a Românei a redus, marti dobânda de politică monetară la 4%, decizia Consiliului de Administraţie urmând să intre în vigoare  de miercuri, 6 noiembrie 2013.
„Pe partea politicii monetare cred că mai este ceva loc. Dacă aveți în vedere definiția politicii monetare în sens larg și cu rezervele minime obligatorii de exemplu, mai avem și noi câmp de, să o numesc, relaxare. Preferăm să îi spunem adecvare la condițiile inflației”, a declarat Mugur Isărescu, întrebat dacă în perioada următoare va oferi timp băncilor să se adapteze la noile decizii de politică monetară sau va lua în considerare o continuare a relaxării politicii monetare.

Comentarii

Ultimă oră