Sari la conținut

Iosif Iepure, păstrător al tradițiilor Junilor primește distincția „Tezaur Uman Viu”

iosif-iepure-pastrator-al-traditiilor-junilor-primeste-distinctia-unesco-tezaur-uman-viu

Festivitatea de decernare a distincției „UNESCO Tezaur Uman Viu” acordată domnului Iosif Iepure pentru activitatea sa dedicată păstrării și transmiterii unuia dintre cele mai prestigioase obiceiuri din sud-estul Transilvaniei, cele ale Junilor din Șcheii Brașovului, va avea loc joi, 14 martie 2019, de la ora 14.00, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului din Piața Sfatului.

Personalitate puternică, Iosif Iepure a transmis timp de zeci de ani atitudini și practici de învățare celor mai tineri, fiind un exemplu personal, de excepție, care a înțeles ce înseamnă o moștenire culturală importantă pentru identitatea comunității șcheienilor brașoveni.

La eveniment vor participa păstrătorii și purtătorii valorilor cultural identitare românești, care au primit acest titlu onorific la edițiile precedente, printre aceștia numărându-se maestrul-coregraf Ioan Pumnea, cojocarul Dumitru Sofonea din Drăguș și Barko Etalka, un simbol al comunității ceangăilor, care a reușit să păstreze nealterată tradiția încondeierii ouălelor de Paște și să transmită acest meșteșug generațiilor tinere.

În data de 1 martie 2019, Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a organizat evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019”, unde au fost premiate și decorate persoanele declarate tezaure umane vii în anul 2018, dar și în edițiile anterioare ale programului.

Scopul acestui eveniment a fost acela de a recunoaște și promova creatorii și păstrătorii de valori tradiționale din România.

Comentarii

Ultimă oră