Sari la conținut

Ion Illiescu, preşedintele de onoare al PSD,  a denunţat miercuri“primitivismul feroce al haitelor de procurori care dau năvală peste oameni pentru a-i chestiona dacă au fost sau nu la vot” la referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie.
Fostul şef de stat a făcut în context trimitere la textul Constituţiei conform căruia “Ministerul Public reprezintă interese generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţeneşti”.   “Cum au apărat procurorii trimişi în această acţiune de intimidare a cetăţenilor ‘drepturile şi libertăţile cetăţeneşti‘, adică dreptul lor elementar de a-şi exprima opinia prin vot liber?”, a declarat pentru Agerpres preşedintele de onoare al PSD.
Potrivit acestuia, răspunderea revine conducerii Parchetului General, “care a acţionat la comanda împotriva spiritului şi raţiunii care trebuie să guverneze activitatea acestei instituţii, aşa cum este ea definită în Constituţia României”. “Prin asemenea acte, se subminează autoritatea instituţiei în percepţia opiniei publice, a cetăţenilor – care văd cum o instituţie creată pentru a apăra ‘ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţeneşti’ – se transformă în instrument de intimidare şi de acţiune împotriva cetăţenilor! Dintr-un instrument de apărare a democraţiei şi a libertăţilor cetăţeneşti, riscă să se transforme într-un instrument de reprimare a libertăţilor, pus în slujba unor interese înguste, în cazul de faţă în slujba unui om cu tendinţe autoritare, care a pierdut sprijinul şi încrederea cetăţenilor. Parlamentul, ca ‘organ reprezentativ suprem al poporului român’, aşa cum este definit de Constituţie, este dator să intervină energic şi să cheme la ordine conducerea Parchetului General pentru abuzurile săvârşite, să o determine să-şi respecte atributele conferite de Constituţie!”, a argumentat Ion Iliescu.
Fostul preşedinte a mărturisit că nu credea că după Revoluţia din Decembrie 1989 va asista la asemenea manifestări “de un primitivism feroce” cu “haite de procurori care dau năvală peste oameni în case, in mediul rural, pentru a-i chestiona dacă au fost la vot pentru referendum”. “În ce lume trăim?! De unde au răsărit asemenea specimene, venite parcă din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis într-o asemenea misiune de esenţă fascistă?”, s-a întrebat retoric liderul social-democrat.

Comentarii

Ultimă oră