Sari la conținut
investitii-si-planuri-de-viitor-la-ungra-

Una dintre cele mai apreciate investiții de săteni este drumul care leagă Dăișoara de Rupea, care era impracticabil. „Era un drum de câmp. Pe vremea raionului Rupea, pe aici se mergea cu căruța. Am refăcut șase podețe, am lărgit drumul la 5,5 metri, am făcut rigole. Drumul are 8,5 km, din care noi am făcut 5 km, restul fiind pe raza orașului Rupea. Din păcate, cei de la Rupea nu s-au apucat de el, chiar dacă rupenii au terenuri agricole și ferme în zonă. Este un foarte mare avantaj pentru sătenii din Dăișoara, care în loc să parcurgă  25 de kilometri, ca acum, fac doar o treime. Mai mult, poate astfel s-ar rezolva și transportul public Ungra - Dăișoara - Rupea, care acum nu mai funcționează, pentru că nu era rentabil“ spune primarul Traian Stanciu.
Tot la capitolul drumuri trebuie precizat că Ungra a obținut finanțare europeană pentru Ungra - Crihalma. Este un drum aflat într-o zonă calamitată la fiecare inundație. Banii vor fi folosiți pentru înălțarea drumului de la kilometrul 7+500 la 8-500, în zona de revărsare a Oltului, unde apa junge și la un metru. Este vorba despre pietruire, betonarea rigolelor și refacerea a trei podețe.
De asemenea, a ținut edilul să precizeze, s-au pietruit toate străzile din localitate în perioada 2011-2012 și s-au reparat parapeții la cele opt poduri mari.
Informatica, acasă la ea în școlile din Ungra. Lipsa unor cabinete de informatică în mediul rural este tratată ca o glumă de către primar.
„O fi așa, dar la alții. Noi avem cabinete dotate cu rețele de calculatoare la ambele școli. Știu că probleme au fost mai peste tot și cu pregătirea sălilor pentru clasa pregătitoare, dar noi avem încă de anul trecut la Dăișoara  o sală pregătită cu tot ce este necesar la sediul fostei Primării, lângă grădiniță. Școlile sunt puse la punct, avem încălzire centralizată pe lemne, deja pe stoc, din pădurea comunală, am reparat gardurile școlilor, grupurile sanitare sunt noi, cu apă curentă. Vrem să oferim condiții în școli ca la oraș“, se mândrește primarul Stanciu.
Proiecte de viitor. Alimentarea cu apă, canalizarea și modernizarea străzilor din Dăișoara este un proiect compact, pentru care s-a executat Studiu de Fezabilitate și pentru care se fac eforturi pentru a fi finanțat de Uniunea Europeană. „Din păcate, a fost respins, pentru că unele conducte treceau pe parcelele oamenilor, chiar dacă aveam aprobarea lor. Anul viitor vrem să-l depunem la Guvern și sperăm să găsim înţelegerea necesară pentru a fi finanțat, altă soluție neavând în acest moment“, spune Stanciu.
Un alt obiectiv este refacerea podului de la Ungra, de peste Valea Homorodului, în zona fostelor grajduri ale CAP-ului. Construcția are 75 de metri lungime, este din lemn și a fost făcut acum 15 ani.
„Avem studiu de fezabilitate și proiect tehnic de execuție, iar finanțare sperăm să o obținem fie prin Grupul de Acțiune Locală, fie alte programe europene. Este vital pentru comunitate, deoarece acolo sunt 350 de hectare de teren și agricol și pășune, unde mașinile nu pot ajunge“, explică importanța acestei investiții edilul.

Comentarii

Ultimă oră