Sari la conținut

Invazie de omizi păroase la Făgăraș. Primăria cere sprijinul cetățenilor pentru identificarea celor mai afectate zone

invazie-de-omizi-paroase-la-fagaras-primaria-cere-sprijinul-cetatenilor-pentru-identificarea-celor-mai-afectate-zone

Făgărașul se confruntă de câteva zile cu o invazie de omizi păroase.


   Serviciul de Administrare a Domeniului Public intervine pentru stârpirea lor încă de luni, după ce prezența insectelor a fost semnalată de localnici. Sunt afectate în special gardurile vii din preajma blocurilor, care au fost pur și simplu distruse.


  Începând de ieri se fac verificări pe întreg teritoriul orașului, pentru a se putea lua măsuri.

Primăria cere și sprijinul cetățenilor, pentru a identifica toate zonele invadate.


   Făgărășenii pot face sesizări la numărul de telefon 0268 211 150 sau pe pagina de facebook a Primăriei Făgăraș. De menționat că în urma sesizărilor, autoritățile locale vor interveni doar pe domeniul public.


   Fenomenul se combate greu, spun specialiștii. Omizile se înmulţesc rapid, o femelă putând depune o singură dată până la o mie de ouă, pe spatele unei frunze de arbust, copac sau gard viu. Stadiul de ou este de scurtă durată, de la 5 la 15 zile, după care se transformă în omidă, unde are un stadiu de 20 – 40 de zile, apoi se transformă în fluture.


   Omizile sunt periculoase pentru că perii lor fini se împrăştie în aer şi pot duce la alergii sau, mai rău, la infecţii ale căilor respiratorii şi oculare. De asemenea, contactul cu ele poate duce la erupţii cutanate.


   Cauza apariției târâtoarelor ar fi vremea extrem de caldă din luna iunie, iar probleme sunt în tot vestul Europei.

Comentarii

Ultimă oră