Sari la conținut

Întâlnire cu scriitoarea Nausicaa Marbe, la Centrul Multicultural

intalnire-cu-scriitoarea-nausicaa-marbe-la-centrul-multicultural-al-universitatii-transilvania

Braşovenii, dar nu numai, sunt aşteptaţi, în 5 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, la o întâlnire cu scriitoarea Nausicaa Marbe. Scriitoarea neerlandeză de origine română vine la Braşov după ce, cu o zi înainte, în 4 noiembrie 2019, a avut o întâlnire cu publicul din Bucureşti. Ambele întâlniri fac parte din proiectul „Zilele Sofia Nădejde 2019”.


   Nausicaa Marbe s-a născut la Bucureşti, este fiica celebrei compozitoare Myriam Marbe, a urmat cursurile Liceului German din Bucureşti, iar în 1982 s-a stabilit în Olanda, unde a studiat politologie şi filozofie. Lucrează în presă, fiind printre cele mai apreciate voci publicistice din Olanda.
A debutează în 1999 cu romanul „Mandraga”, o poveste despre emigrare, cu multe trimiteri autobiografice, care a fost premiat şi a fost tradus în germană.


     În 2002, Nausicaa Marbe a publicat novela „Kader, Lulu, Mozes en ik” şi în 2004 a avut loc premiera piesei sale de teatru „Ayaan”, bazată pe viaţa activistei şi politicienei Ayaan Hirsi Ali. Marbe a publicat proză scurtă şi eseuri în diferite reviste şi volume literare.


   În 2014, a publicat mult aşteptatul roman „Smeergeld” (Şpagă), care a fost foarte bine primit în presă şi imediat vândut unei edituri germane. În 2016, romanul a primit premiul belgian De Diamanten Kogel.


   Criticii au lăudat talentul scriitoarei de a construi într-un limbaj piperat cu sarcasm un complex roman de moravuri despre Olanda contemporană, combinând dilemele personale cu acelea politice ale unei întregi generații din Europa de Vest, într-o poveste palpitantă de dragoste și corupție în cercurile de elită ale Haarlemului, orașul în care autoarea trăiește împreună cu familia sa.

Deşi s-a născut la Bucureşti, Nausicaa Marbe şi literatura ei sunt absolut necunoscute în România.


   De aceea, cu ajutorul Ambasadei Olandei în România, echipa Premiilor Sofia Nădejde pentru Literatură Scrisă de Femei oferă un grant de 500 de euro pentru publicarea în limba română a romanului „Smeergeld” (Şpagă).

Comentarii

Ultimă oră