Sari la conținut

Întâlnire cu scriitoarea Doina Ruşti, la Casa Baiulescu

intalnire-cu-scriitoarea-doina-rusti-la-casa-baiulescu

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov ne invită la un eveniment special, care se poate dovedi memorabil pentru iubitorii de literatură: întâlnirea cu scriitoarea Doina Ruşti.

Dialogul cu autoarea şi lectura publică din opera sa vor avea loc astăzi, joi, 17 noiembrie 2016, de la ora 15.00, la Mansarda Casei Baiulescu.

Născută la 15 februarie 1957, în Comoşteni, judeţul Dolj, romanciera Doina Ruşti s-a impus în special prin romanele cu o construcţie solidă acoperind o tematică diversă. Cele mai multe au fost lansate de editura Polirom.

„Fantoma din moară” (2008), roman amplu despre comunismul românesc, a fost distins cu Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, iar „Lizoanca la 11 ani” (2009) a primit Premiul „Ion Creangă“ al Academiei Române. Acesta din urmă a fost tradus în limbile germană, italiană, spaniolă, maghiară şi macedoneană, bucurându-se de cronici pozitive.

A mai scris „Patru bărbaţi plus Aurelius” (2011), „Mămica la două albăstrele” (2013), precum şi un puzzle narativ – „Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti” (2010).

Şi alte scrieri au avut success de public, fiind editate şi în alte limbi. „Romanul Zogru” (2006), recompensat cu Premiul Uniunii Scriitorilor – Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, a fost tradus în bulgară, italiană şi maghiară.

Cel mai recent roman al său este „Manuscrisul fanariot” (2015), Este inspirat de o poveste reală, descoperită în arhive, în care, de dragul iubirii, un bărbat accepta robia drept preţ al căsătoriei sale cu femeia iubită.

Romanul se constituie într-o frescă a epocii, cu obiceiurile, personajele şi mai ales cu viaţa Bucureştilor, surprinsă în freamătul mahalelor, al locuinţelor, în ritmul străzii şi în lecturile şi ideile ce preocupau minţile şi spiritele veacului. Nu în ultimul rând, este o provocare lingvistică pentru cititor, care descoperă vechile cuvinte reînviate cu talent şi imaginaţie de scriitoare.

Doina Ruşti trăieşte la Bucureşti şi este Profesor Universitar la UNATC. În acelaşi timp, este scenarist şi regizor de film, dovedindu-se o pasionată cititoare de documente de arhivă, făcându-şi documentarea atentă pentru cărţile şi scenariile sale, reuşind să învie trecutul şi să îl facă să vorbească graţie imaginaţiei şi capacităţii sale de a pătrunde spiritul unei epoci.


  Aşadar, astăzi, joi, 17 noiembrie 2016, suntem invitaţi la Mansarda Casei Baiulescu, de la ora 15.00 la o întâlnire și lectură publică cu scriitoarea Doina Ruşti.

Comentarii

Ultimă oră