Sari la conținut

INS: România, o țară populată de mai mulți bătrâni decât tineri

ins-romania-o-tara-populata-de-mai-multi-batrani-decat-tineri

România rămâne fără tineri. Pentru prima dată de la Revoluție, în țara noastră trăiesc mai mulți bătrâni decât adolescenți. Cel puţin asta reiese din ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică. Şi asta pentru că, neajunsurile și incertitudinea zilei de mâine îi fac pe români să nu se mai gândească la familie, informează B1 TV.
     În floarea vârstei, fie pleacă la muncă în străinătate, fie ajung să nu-și mai dorească copii. Specialiștii atrag atenția că în câțiva ani, acest lucru poate deveni un dezastru pentru economie.
     Pentru prima dată de la Revoluție, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depășit pe cel al copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani. Este vorba despre statisticile valabile pentru ultimul an. Cifrele arată că în prezent, în România, sunt 3,4 milioane de bătrâni. În schimb, numărul copiilor de până la 14 ani este de 3,3 milioane. Asta în timp ce, în urmă cu 23 de ani lucrurile stăteau cu totul altfel. 5 milioane de copii de până la 15 ani trăiau în țara noastră, față de 2, 5 milioane de vârstnici. Specialiștii spun că noile obiceiuri ale românilor au dus la acest lucru. Nemulțumiți de viața de zi cu zi, mulți români pleacă din țară la muncă în străinătate. Mai mult, nici nu-și mai doresc copii. „Îşi doresc un job, o locuinţă, o maşină şi amână până după 27 - 28 de ani naşterea. Femeia modernă este una emancipată, independentă financiar. Chiar dacă sunt de la sat, tinerele vor să studieze, şi-au schimbat priorităţile, familia nu mai este pe primul plan”, este de părere psihologul Mihai Copăceanu.

Comentarii

Ultimă oră