Sari la conținut

Infrastructura economică în municipiul Făgăraş

infrastructura-economica-in-municipiul-fagaras

În prezent, mediul de afaceri din Făgăraş este alcătuit cu preponderenţă din întreprinderi mici şi mijlocii, generând peste 700 mil lei cifra de afaceri. Întreprinderile din Ţara Făgăraşului contribuie cu 4,4% din cifra de afaceri generată de întreprinderile de la nivelul judeţului Braşov. Acest lucru indică o economie braşoveană puternic polarizată, cea mai mare parte a firmelor dar şi a populaţiei fiind concentrată în Zona Metropolitană Braşov.
Întreprinderile din Mun. Făgăraş cumulează aproximativ 47% din cifra de afaceri şi 57% din numărul de întreprinderi din Ţara Făgăraşului. Mai mult de jumătate din cifra de afaceri generată de mediul de afaceri din Mun. Făgăraş provine din industrie şi construcţii (52%), sector care concentrează şi majoritatea firmelor făgărăşene.
Restructurarea economiei făgărăşene . Economia Municipiului Făgăraş a cunoscut o restructurare dramatică pe parcursul ultimelor decade, fapt ce a afectat în special sectorul de industrie al oraşului. Astfel, între 1992 şi 2011, numărul de locuri de muncă în industrie a scăzut de la peste 12 mii la puţin peste 3 mii de persoane. Cu toate acestea, numărul de salariaţi în industrie se păstrează încă peste cel din servicii şi agricultură.
Principalele ramuri industriale dezvoltare în Făgăraş erau industria chimică, ce angaja 5.590 persoane şi industria construcţiilor de maşini, ce angaja 3.626 persoane. Alte ramuri precum industria textilă şi de confecţii (566 salariaţi) sau industria alimentară (426 salariaţi) reprezentau de asemenea domenii de activitate de importanţă în oraş.
Platforma industrială din sudul oraşului. Ca urmare a dezvoltării industriale din perioada comunistă, în sudul oraşului Făgăraş a fost dezvoltat o platformă industrială (peste 400 ha) a cărei suprafaţă rivalizează cu cea a întregului oraş. În urma restructurării activităţii uzinei Nitramonia, proprietatea asupra platformei industriale a fost spartă între mai mulţi agenţi economici, care au preluat fiecare părţi din activele ramase neutilizate.
Deşi pe platforma industrială se desfăşoară încă activitate economică, acestea cuprind doar o parte infimă din suprafaţa şi clădirile existente. Vizita pe platforma industrială a relevat un fond construit extins, în grade diferite de degradare şi necesitând – în eventualitatea unor reconversii – investiţii majore de amenajare şi conectare la utilităţi. Terenul este neîngrijit, fiind în mare parte acoperit de vegetaţie, şi necesită studii detaliate de specialitate pentru a stabili amploarea şi tipul lucrărilor de decontaminare necesare.
Cea mai mare provocare însă constă în regimul de proprietate al terenurilor, platforma industrială fiind împărţită în parcele neuniforme şi intercalate ale unor proprietari diferiţi.
Produse Speciale Făgăraş SA, fiind unul dintre cele 11 parcuri industriale din Regiunea Centru. Parcul ocupă o suprafaţă de 10 ha din platforma industrială, fiind poziţionat la marginea de vest a acesteia, în vecinătatea liniei care delimitează teritoriul municipiului de cel al localităţii Hurez (comuna Beclean). Zona este deservită auto şi pietonal de drumul judeţean DJ 104C. Accesul se poate face şi pe calea ferată uzinală care leagă Parcul industrial de Gara Făgăraş. În interiorul platformei sunt drumuri de acces uzinale care fac legătura între instalaţii.
Pentru constituirea Parcului industrial Făgăraş s-a realizat transferul, cu titlu gratuit, al unor elemente de patrimoniu, inclusiv terenul aferent având suprafaţa de 100.178 m2, situat în municipiul Făgăraş, str. Extravilan nr. 1, judeţul Braşov, iniţial proprietate privată a statului, din patrimoniul Societăţii Comerciale „Uzina de Produse Speciale Făgăraş” – S.A. în domeniul privat al municipiului Făgăraş.
S.C. NITROPARC S.R.L. are în portofoliu un număr de 11 clădiri dintre care nouă sunt programate pentru activităţi productive şi sunt avute în vedere pentru racordarea la utilităţi iar două dintre ele sunt programate cu funcţiunea de depozitare. Suprafeţele spaţiilor productive puse la dispoziţie sunt cuprinse între 1200 m2 şi 80 m2.

Radiografia forţei de muncă, în municipiul Făgăraş

Conform datelor AJOFM Braşov, rata şomajului estimat în Făgăraş în 2012 a fost de 5,35 %, în uşoară creştere faţă de anul precedent, însă cu o valoare mai mică faţă de 2009 (7,47%). Şomajul înregistrat în oraş se situează la un nivel mai ridicat faţă de valoarea înregistrată la nivelul judeţului Braşov (4,5%), însă relativ stabil. Combinat cu datele privind evoluţia numărului de salariaţi, se remarcă în fond o scădere semnificativă a volumului de forţă de muncă din oraş.
Întâlnirile cu mediul de afaceri au relevat dificultatea acestora de a accesa forţă de muncă calificată, semnalând probleme precum îmbătrânirea, migrarea populaţiei active spre alte oraşe din ţară şi din străinătate şi orientarea tinerilor spre alte domenii de activitate.
Ca răspuns la această nevoie, Colegiul Tehnic Aurel Vijoli derulează, începând cu 2013, Şcoala Profesională Franceză, un parteneriat între liceu şi firmele de oraş pentru a susţine formarea profesională cu specific tehnic a elevilor din oraş.

Comentarii

Ultimă oră