Sari la conținut

Informaţiile din anumite instituţii publice braşovene sunt puse la secret. Sau cel puţin asta a lăsat de înţeles vineri şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate din Braşov.

Directorul a  fost căutat de mai multe ori pentru a da declaraţii în legătură cu datoriile pe care instituţia pe care o conduce le are faţă de Spitalul Clinic Judeţean.
Nu poate fi găsit.  CAS Braşov nu a dat unităţii sanitare bani pentru medicamente şi materiale sanitare  în ultimele luni. Situaţia este cu mult mai gravă cu cât furnizorii au început să facă presiuni asupra conducerii spitalului. Șeful CAS, doctorul Elemer Wusinczky, a fost contactat şi telefonic, de cel puţin două persoane, dar nu a răspuns la apeluri. Am revenit puţin mai târziu la biroul directorului, dar şi de această dată am fost invitaţi să mai aşteptăm. Nici braşovenii care au vrut să discute vineri cu şeful CAS nu au avut sorţi de izbândă. „Am cerut la domnul director şi tot mă amână în continuu, eu vreau să ştiu dacă mă primeşte sau nu. Eu am 84 de ani şi nu pot să mă plimb toată ziua pe scările astea. Directorul mă tot amână”, ne-a spus un brașovean.
Cu pastilele de-acasă. Situaţia din Spitalul judeţean este critică. Din cauza faptului că reprezentanţii CAS nu şi-au plătit datoriile către unitatea sanitară, bolnavii ar putea să vină de acasă cu medicamente şi materiale sanitare. „Situaţia este dificilă, deoarece suplimentarea cazurilor pe ultimul trimestru la rectificare de către CJAS nu asigură decât plata cheltuielilor salariale, în rest, hrană, utilităţi, medicamente, materiale sanitare, pentru toate acestea nu sunt bani pe ultimul trimestru”, ne-a spus dr. Marius Neculoiu, manager Spitalul Judeţean Brașov.
Închide spitalul. Managerul Spitalului Judeţean, Marius Neculoiu, se plânge că firmele de medicamente nu vor să mai livreze produse până nu-şi primesc banii. Dacă furnizorii aşteptau altădată sumele chiar şi un an şi jumătate, acum, după doar câteva luni, au început să solicite plăţile. „Situaţii grave sunt şi din partea furnizorilor de medicamente, care fac presiuni să le plătim facturi ca să nu se mai ajungă în situaţiile anterioare, să se strângă în decursul timpului arierate. Dacă nu putem plăti şi ei nu livrează, va trebui fie să închidem spitalul, ceea ce nu se poate pentru că sunt mulţi bolnavi, fie bolnavii să vină cu medicamente şi materiale sanitare de acasă”, ne-a mai spus Marius Neculoiu. În toate judeţele, spitalele au fost subfinanţate până aproape de falimentare, chiar din momentul în care Ministerul Sănătăţii a trecut unităţile medicale în subordinea consiliilor judeţene şi a primăriilor din ţară. Sursa de finanţare a rămas aceeaşi, însă atât ministerul cât şi Casa Naţională de sănătate nu au alocat bani decât pentru salariile personalului.

Comentarii

Ultimă oră