Sari la conținut

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile de consum s-au redus cu 0,6% în septembrie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 1,88%. Rata anuală a inflaţiei în luna august 2013 a fost de 3,67%.
Conform datelor publica de Eurostat, Oficiul european de statistică, România a înregistrat în luna septembrie o rată anuală a inflaţiei de 1,1%, la egalitate cu cea a zonei euro şi sub media UE (1,3%). România se situează pe primul loc în UE atunci când este vorba despre creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2012 - septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
Zona euro are cea mai scăzută rată anuală a inflaţiei din ultimii trei ani şi jumătate. Creşterea preţurilor de consum în cele 17 state este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE). Inflaţia scăzută permite BCE să menţină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,5%.
Conform Agerpres, în zona euro, preţurile au crescut cu 0,5% pe măsură ce preţul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi ţigaretelor a scăzut cu 0,4%, preţul serviciilor a scăzut cu 0,9% iar preţurile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.

Comentarii

Ultimă oră