Sari la conținut

Rata inflaţiei a fost, în ianuarie, de 1,34% faţă de ultima lună a anului trecut, după creşterea preţurilor alimentelor şi mărfurilor nealimentare şi o uşoară scădere a tarifelor serviciilor, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, în ianuarie faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au avansat cu 1,2%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 2%, iar serviciile s-au ieftinit cu 0,1%. În ceea ce priveşte alimentele, cele mai mari majorări de preţ au fost înregistrate la cartofi şi fructe proaspete - 8,84%, respectiv 4,61%. Preţurile mărfurilor nealimentare au fost influenţate de scumpirea energiei electrice, cu 10,3%, şi a ţigărilor, cu 3,56%.
Proiecţia Băncii Naţionale privind rata inflaţiei în 2013 rămâne de 3,5%, iar pentru 2014 este estimat un nivel al creşterii preţurilor de consum de 3,2%, a declarat joi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu. BNR estimează că rata inflaţiei va fi de 5-6% în prima jumătate a anului, urmând ca apoi să scadă, însă nivelul acesteia va depinde foarte mult de evoluţia preţurilor volatile, precum cele din agricultură.

Comentarii

Ultimă oră