Sari la conținut

Infecţiile din spitale: Mii de oameni intră în spital cu o boală şi ies cu alta

infectiile-din-spitale-mii-de-oameni-intra-in-spital-cu-o-boala-si-ies-cu-alta

Spitalele româneşti sunt o adevărată bombă cu ceas, o recunosc tot mai mulţi medici după tragedia din Colectiv. După ce ieri, doctorii de la Spitalul de Arsuri au spus că trei dintre răniţii din Colectiv au murit din cauza infecţiilor din spital, acum alţi medici din ţară vorbesc despre bacteriile care ucid tăcut în spitale. Mii de oameni intră anual în spital cu o boală şi ies cu alta. Şi ce e mai grav, nu toate infecţiile sunt raportate, pentru că doctorii se tem de reacţia rudelor sau de mai marii din sănătate, scrie digi24.ro.

Numai în judeţul Iaşi în acest an 1.400 de pacienţi s-au îmbolnăvit în spitale. Asta înseamnă o medie de 5 cazuri pe zi. Cei mai mulţi bolnavi s-au ales cu infecţii nosocomiale în secţiile de chirurgie şi ATI. Nici nou născuţii nu au scăpat. Medicii atrag însă atenţia că nu toate cazurile sunt raportate. Şi asta pentru că se tem că vor fi traşi la răspundere de rudele celor care se îmbolnăvesc. „Pentru că sunt puşi la zid. Deci medicii declară infecţia, sunt puşi la zid. Eu, de fiecare dată când am declarat că există infecţii în secţiile de terapie intensivă neonatală am fost arătată cu degetul. Cei care spun că nu au infecţii nosocomiale înseamnă că nu şi le declară”, a declarat pentru digi24 Prof. Maria Stamatin, directorul medical al Maternităţii ''Cuza Vodă'' Iaşi.

La Constanţa au fost raportate 32 de cazuri în acest an. 31 dintre ele la cea mai mare unitate medicală din zonă, Spitalul Judeţean. Medicii recunosc însă că în trecut de teama controalelor şi a amenzilor pe care le puteau primi nu prea raportau situaţia reală.

Comentarii

Ultimă oră