Sari la conținut

Obligaţii fiscale pentru cei care îşi închiriază locuinţele în scop turistic

inchirierea-obligatii-fiscale-pentru-cei-care-isi-inchiriaza-locuintele-in-scop-turistic

Având în vedere faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă, numeroşi turişti caută alternative economice de cazare, însă legislaţia fiscală s-a adaptat începând cu anul 2012, dând posibilitatea persoanelor fizice de a-şi închiria în scop turistic camere din locuinţa proprietate personală, în condiţii de legalitate simplu de îndeplinit, Direcţia Generală Regionala a Finanţelor Publice Braşov reaminteşte contribuabililor care doresc sa desfăşoare activitatea de închiriere în scop turistic, principalele obligaţii fiscale care le revin.


Astfel, închirierea în scop turistic de către proprietari a camerelor situate în locuinţele proprietate personală, altele decât cele care constituie structuri de primire turistică, potrivit legislaţiei specifice, reprezintă oferirea posibilităţii de şedere pentru o perioadă de minimum 24 de ore şi maximum 30 de zile într-un an calendaristic oricărei persoane care călătoreşte în scop turistic în afara mediului său obişnuit de viaţă. Regulile de impozitare prevazute de legislatia fiscală pentru  aceasta activitate nu se aplică persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, întreprinderilor familiale proprietari de structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare certificată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Impozitarea veniturilor din aceasta activitate se realizeaza diferit, la normă de venit sau în sistem real, in funcţie de capacitatea de cazare a locuintei inchiriate in scop turistic, respectiv fie între una si cinci camere inclusiv, fie un numar mai mare de 5 camere de inchiriat,  precum si în funcţie de eventuala opţiune a contribuabilului pentru impunere în sistem real (pe baza datelor din evidenţa cotabila în partida simplă).
Înregistrarea fiscală şi declararea veniturilor se realizeaza prin depunerea, în termen de 15 zile de la data producerii evenimentului (eveniment reprezentand începerea activităţii) a declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) pentru anul fiscal în curs, însoţit, după caz, de "fişa capacităţii de cazare" - anexă la formularul 220 - şi de o copie a unui document care atesta dreptul de proprietate asupra locuinţei care face obiectul închirierii, nefiind necesară autorizarea la Oficiul Registrului Comerţului. Anual, ulterior inregistrarii, până in 31 ianuarie a anului fiscal, se depune declaraţia 220 si, după caz,  fişa capacităţii de cazare, pentru anul in curs. Acestea se depun şi în situaţia in care intervin modificari, de exemplu încetarea activităţii, modificarea capacităţii de cazare, etc.

I. Veniturile obţinute din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de închiriat, sunt calificate ca venituri din activităţi independente pentru care venitul net anual se determină fie pe bază de normă de venit (pozitiile 53-55 din Normele de venit stabilite anual, publicate pe site-ul DGRFP, potrivit Ordinului 2875/2011, cu modificarile si completarile ulterioare), fie în sistem real (dacă contribuabilul opteaza in acest sens prin declaratia 220) şi se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II din Codul fiscal, respectiv impunere in cursul anului, cu termene de plata trimestriale, pana in data de 25 a ultimei luni din trimestru, impozitul fiind de 16% aplicat la norma de venit mentionata (caz in care impunerea este finală) sau in cazul impunerii in sistem real, la venitul net estimat prin declaratia estimativa, iar ulterior regularizare ca urmare a declaratiei speciale privind venitul realizat, care se depune până in 25 mai a anului următor.


II. Veniturile din închirierea camerelor situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare în scop turistic cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv se pot impozita fie la normă  de venit prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra unei norme de venit ajustată în funcţie de mai multe criterii SAU, dacă contribuabilul (proprietarul) optează, prin declaraţia privind venitul estimat/ norma de venit (Formular 220), aceste venituri se pot impozita în sistem real, prin conducerea evidenţei contabile in partidă simplă, determinarea venitului net anual conform acestei evidenţe si aplicarea cotei de impozit de 16 % asupra acestuia.
II. 1. Norma anuală de venit corespunzătoare unei camere de închiriat, in locuinţe având o capacitate de cazare cuprinsă  între una şi 5 camere, este stabilită în funcţie de amplasamentul locuinţei şi categoria localităţii, de către Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului. Norma de venit se ajustează  pe baza criteriilor stabilite prin Ordinul comun al M.D.R.T. şi M.F.P. nr. 22/28/2012 (coeficienţi de reducere, stabiliţi în functie de situarea locuintei in mediul rural-urban, dotarile cu instalatii de incălzire, apă, suprafaţa camerelor, etc.) şi nu poate fi redusă cu mai mult de 30 % faţă de acest nivel, chiar dacă  prin aplicarea coeficienţilor de reducere rezultă un procent mai mare de 30%. Normele de venit si coeficienţii de reducere se publică  de directiile generale regionale ale finanţelor publice,  cel târziu până la sfârsitul anului anterior celui în care urmează a se aplica normele anuale de venit.
Spre exemplificare, norma anuală de venit aferentă anului 2013, corespunzătoare unei camere închiriate în scop turistic de către proprietari în locuinţe personale cu capacitate de cazare intre 1-5 camere, amplasate în staţiuni turistice de interes naţional, staţiuni turistice de interes local sau în alte localităţi decât cele amplasate în staţiuni turistice de interes local şi naţional, pe teritoriul jud. Brasov, este de 10.000 lei.
In acest caz, plata impozitului, stabilit prin decizia de impunere emisă de organul fiscal, se efectuează  în două  rate egale, astfel: 50% din impozit până  la data de 25 iulie inclusiv şi 50% din impozit până  la data 25 noiembrie inclusiv.
Prin excepţie, pentru declaraţiile privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) însoţite de "fişa capacităţii de cazare, depuse în luna noiembrie sau decembrie, impozitul anual se plăteşte integral în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere de către organul fiscal.
II.2. In cazul în care, în cursul anului fiscal, contribuabilul închiriază în scop turistic mai mult de 5 camere, în termen de 15 zile de la data depaşirii numărului de 5 camere închiriate în scop turistic, acesta va notifica organul fiscal (pentru perioada din anul fiscal în care venitul a fost determinat pe baza normei de venit, organul fiscal va recalcula norma de venit şi plăţile stabilite în contul impozitului anual datorat) si va depune declaraţia privind venitul estimat/ norma de venit (Formular 220), în care se va bifa/completa la Categoria de venit "Cedarea folosintei bunurilor", casutele "in scop turistic" şi "numar camere" iar la Determinarea venitului net, se va bifa casuta " sistem real". Pe baza declaraţiei, organul fiscal stabileste plăţile anticipate pentru veniturile aferente perioadei rămase până la sfârşitul anului fiscal. Pentru perioada rămasă din anul fiscal, venitul net se stabileşte în sistem real, în baza datelor din evidenţa contabilă  în partidă  simplă.
II.3. Impozitarea în sistem real a veniturilor din închirierea în scop turistic, de camere situate în locuinţe proprietate personală, având o capacitate de cazare cuprinsă între una şi 5 camere inclusiv se efectuează în cazul contribuabililor care au optat pentru acest sistem, prin depunerea declaraţiei privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) pentru anul în curs, până  la data de 31 ianuarie inclusiv sau în termen de 15 zile de la data începerii activităţii. Organul fiscal stabileşte plăţile anticipate prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual estimat din declaraţia privind venitul estimat/norma de venit (Formular 220) şi emite decizia de impunere. Plăţile anticipate se achită în aceleaşi condiţii ca şi in cazul impunerii la normă de venit.
Până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, contribuabilii au obligaţia de a depune declaraţia privind venitul realizat (Formular 200) la organul fiscal, în care vor declara venitul net anual realizat, în baza acesteia, impozitul anual datorat se calculează de organul fiscal, ţinându-se cont de plăţile anticipate efectuate în cursul anului. Diferenţele de impozit rămase de achitat conform deciziei de impunere anuale emise de organul fiscal se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere.

Incepand din 01.01.2014, contribuabilii persoane fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, inclusiv inchirierea locuintelor proprietate personala in scop turistic datoreaza, indiferent de alte categorii de venit pe care le realizeaza, si contributie de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5,5% din baza lunară de calcul. Pana la data de 31.12.2013, persoanele care realizeaza, pe langa veniturile din cedarea folosintei bunurilor, si venituri din salarii /  venituri asimilate salariilor / venituri din pensii / venituri sub forma indemnizaţiilor de şomaj / venituri din activitati independente, cu exceptia celor din drepturi de proprietate intelectuala / venituri din silvicultură şi piscicultură / venituri agricole, nu datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate asupra venitului din  inchirierea locuintelor proprietate personala in scop turistic.

Precizăm faptul că, nedeclararea veniturilor impozabile obţinute constituie infracţiune de evaziune fiscală şi intra sub incidenţa Legii nr. 241 / 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Comentarii

Ultimă oră