Sari la conținut

În urmă cu peste un secol şi jumătate, Franz Liszt ajungea în Ţările Române într-un turneu fără precedent şi venea cu pianul din vestul Europei, pentru că  la noi nu existau asemenea instrumente. În 2011, sunt încă multe zone în România în care pianul este ca şi inexistent. Pornind de la această situaţie, Accendo şi Radio România lansează în aprilie 2011 povestea pianului călător, un proiect potrivit căruia pianistul Horia Mihail, originar din Braşov, va merge alături de pianul său în şase oraşe din ţară. La finalul turneului, pianul de concert pus la dispoziţie de Radio România va fi donat comunităţii din Mediaş.
A debutat la 10 ani, în Braşov. Pianistul Horia Mihail a debutat în oraşul său natal interpretând Concertul în Re major de J. Haydn la vârsta de 10 ani. De atunci, a concertat de peste 200 de ori cu marea majoritate a orchestrelor simfonice din România, inclusiv cu Filarmonica „G. Enescu” din Bucureşti, cât şi cu Orchestra Naţională Radio. În Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams şi Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony şi University of Illinois Symphony.
Diplomă la Boston. După 14 ani de studii în România cu prof. Stela Drăgulin, la Braşov, şi prof. Constantin Ionescu-Vovu, la Academia de Muzică din Bucureşti, a urmat cursurile Universităţii din Illinois, unde a studiat cu Ian Hobson, obţinând diplomele de absolvire şi de masterat în 1995, după o perioadă de trei ani. În 1999, a primit Artist Diploma de la Boston University unde a studiat cu Anthony di Bonaventura. Este, de asemenea, absolvent al clasei de matematică-fizică la Colegiul „Andrei Şaguna”.
Premiat la toate concursurile. A primit premiu întâi la toate concursurile de pian la care a participat. A beneficiat de bursa Kate Neal Kinley Memorial Fellowship şi a primit burse complete la toate instituţiile de învăţământ superior pe care le-a frecventat. În 1999 a primit premiul Esther B. & Albert S. Kahn Career Entry Award. Horia Mihail a putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite şi Vocea Americii, şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România.
Profesor apreciat. După o perioadă de trei ani în care a fost lector universitar la Boston University, Horia Mihail s-a întors în toamna lui 2002 în România unde este Solist Concertist al Societăţii Române de Radiodifuziune, al Filarmonicii din Braşov, al Filarmonicii din Piteşti şi membru al Romanian Piano Trio, alături de Alexandru Tomescu şi Răzvan Suma. Horia Mihail ocupă funcţia de profesor asociat atât în cadrul Universităţii de Muzică din Boston, cât şi în cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania”.
Şi Liszt s-a plimbat cu pianul prin Ţările Româneşti. Turneul lui Listzt, împreună cu pianul său, în Ţările Româneşti (1846-1847) nu a rămas fără ecou în Franţa. Săptămânalul francez „La Vie parisienne” relata că Barbu Lăutaru a reprodus o improvizaţie de-a lui Franz Liszt la o primă audiţie, când compozitorul de origine maghiară a făcut un popas la conacul lui Vasile Alecsandri. Liszt a rămas impresionat de muzica populară românească. Rezultatul a fost o „Rapsodie română”. Lucrarea a fost găsită de compozitorul Bela Bartok, la aproape 85 de ani de la crearea ei.

Comentarii

Ultimă oră