Sari la conținut

Începe o nouă stagiune a Filarmonicii Brașov, cu un concert de excepție

incepe-o-noua-stagiune-cea-cu-numarul-142-a-filarmonicii-brasov-cu-un-concert-de-exceptie

Joi, 19 septembrie 2019, de la ora 19.00, braşovenii sunt invitaţi la Filarmonică, la Sala Patria. Începe cea de-a 142-a stagiune, cu un concert de excepţie, după cum spune chiar managerul instituţiei, Anton Niculescu.

„Deschidem stagiunea cu un program foarte special, este vorba despre lucrări de Johannes Brahms: Simfonia numărul 4 şi Concertul pentru vioară, violoncel şi orchestră. Acest concert va fi ceva strălucitor. Solist este Takashi Shimizu, din Japonia, a fost unul dintre ultimii elevi ai legendarului Jascha Heifetz, marele violinist din toate timpurile, pot să spun. Cântă şi pe un Guadagnini din 1717 şi al doilea solist voi fi chiar eu, voi face partea violoncelului în acest dublu Concert pentru vioară, violoncel şi orchestră, de Brahms”, a precizat Anton Niculescu.


  Stagiunea cu numărul 142 continuă practic Integrala Brahms, iniţiată de Filarmonica braşoveană în stagiunea trecută.

Concertul de Brahms va fi dirijat de renumitul maestru Cristian Mandeal, dirijorul invitat permanent al Filarmonicii braşovene, care este şi Cetăţean de Onoare al Braşovului şi care, după cum a mărturisit, şi-a amprentat stilul fie îndreptându-se spre un anumit dirijor, fie alcătuind un program contrastant.

„Brahms face parte dintre acele puţine personalităţi, selectate de istorie, care reprezintă muzica prin însuşi numele său. Brahms este o placă turnantă, în istoria muzicii universal, el face acea îmbinare între trecut şi viitor, este îndeobşte considerat ca ultimul dintre clasici şi primul dintre moderni. Muzica lui este o piatră de hotar în muzica universală şi noi ne străduim să facem faţă acestei mari pretenţii, de a cânta un Brahms la un nivel înalt”, a explicat maestrul.


   Dincolo de acest fapt, Cristian Mandeal este cel care s-a preocupat de formarea ansamblului Orchestrei Române de Tineret (create de prof. Marin Cazacu), apreciată drept o orchestră de top în lume, chiar. Şi în Braşov există trei componenţi ai celebrei Orchestre, potrivit maestrului, care a luat „sub aripa sa” şi Orchestra Filarmonicii braşovene.

În această stagiune (dar în următorul an), Filarmonica Braşov va iniţia şi Integrala Ludwig van Beethoven, anul viitor împlinindu-se 250 de ani de la naşterea „Titanului din Bonn”.

Comentarii

Ultimă oră