Sari la conținut

Începe Festivalul Brânzei și Pastramei în cadrul sărbatorii ,,Răvășitul Oilor”, la Bran

incepe-festivalului-branzei-si-pastramei-2018-in-cadrul-sarbatorii-traditionale-ravasitul-oilor

Primăria și Consiliul Local Bran împreună cu Asociația Crescătorilor de Animale din zona Bran si cu sprijinul Castelului Bran și al A.N.T.R.E.C Brașov, ne invită, cu mic, cu mare la cea de-a XIII- a ediție a Festivalului Brânzei și Pastramei 2018 –eveniment organizat în cadrul sărbatorii tradiționale ,,Răvășitul Oilor”, ajunsa la a 50-a ediție. Totul se va întâmpla la poalele Castelului Bran, pe platoul ,,Inima Reginei”, în perioada 29 - 30 septembrie 2018.

Un obicei vechi păstrat până azi, ce indică începutul toamnei, este transformat azi într-o frumoasă sărbătoare: ,,Răvășitul Oilor”.

„Vă așteptam cu mic cu mare
  La o mare sărbătoare
  Să cântăm, să chiuim
  La Bran să ne înveselim!”, așa sună invitația la eveniment a organizatorilor.


   „Răvășitul Oilor” a devenit și este o mare sărbătoare a brănenilor prin care se aduce recunoaștere uneia dintre cele mai importante activități a localnicilor și în special respectul și prețuirea muncii acestora pentru strămoșeasca tradiție de creșterea a animalelor.

Prin această organizare festivă și simbolică se marchează sfarșitul fiecărui an pastoral, în perioada în care turmele de oi coboară din munți și sunt împărțite proprietarilor, împreună cu produsele obținute de-a lungul verii si care au fost tocmite cu administratorii de stâni.

Este prilejul cu care ciobanii iși reîntâlnesc familia și sătenii și un moment în care cu mândrie se întrec în calitatea produselor obținute și în frumusețea animalelor. Pentru aceasta se va juca se va cânta și mai ales se va mânca pe săturate, preparate specifice obținute din gospodăriile zonei Bran, pastramă de oaie, bulz, brânzeturi de tot felul, stropite cu must din belșug.

Și anul acesta, lângă Castelul Bran, pe Platoul Inima Reginei, festivalul va debuta cu o expoziție gastronomică, ce se va desfășura pe întreg parcursul evenimentului unde vor fi expuse diversele sortimente de brânză și pastramă care pot fi degustate și cumpărate la cele mai bune prețuri direct de la producătorii din zona Bran.

Va fi deschisă și o expoziție de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase de ovine, bovine, cabaline, urmând ca la final, să se premieze cele mai frumoase exemplare.

De la eveniment nu vor lipsi meșterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: țesături, blănuri, ceramică, precum și obiecte de uz pastoral, și nici interpreți și ansambluri de renume din folclorul românesc, care vor susține recitaluri de muzică populară pe tot parcursul Festivalului.

Duminică, 30 septembrie, de la ora 11 va avea loc o imprsionantă ,,Paradă a Portului Popular”.

Festivalul Brânzei și Pastramei Bran, Ediția a XIII-a și ,,Răvășitul Oilor”, ediția a 50-a se desfășoară în perioada 29 - 30 septembrie 2018, pe Platoul Inima Reginei, la Castelul Bran.

Comentarii

Ultimă oră