Sari la conținut

În Valea Lungă din Râșnov a fost amenajat un observator pentru admirarea animalele sălbatice

in-valea-lunga-din-rasnov-a-fost-amenajat-un-observator-pentru-admirarea-animalele-salbatice-

O nouă atracţie pe harta turistică a Râşnovului. În Valea Lungă a fost amenajat un observator de unde animalele sălbatice din zonă pot fi văzute în mediul lor natural.


   Pe lângă investiţiile majore în infrastructura turistică, cum sunt, de exemplu, cele de la Cetate, din centrul istoric sau liftul pe planul înclinat, în Râşnov se fac investiţii şi pentru atragerea turiştilor care iubesc muntele, al căror număr creşte de la an la an.

Râșnovul a decis să continue investițiile în turism, astfel încât acestea să-i vizeze și pe iubitorii muntelui, dar mai ales pe cei care vor să privească animalele sălbatice în habitatul lor natural.

Una dintre aceste investiții este un observator de urşi, amenajat într-o zonă care oferă peisaje spectaculoase, pe Valea Lungă, în continuarea Cheilor Râșnoavei.

Astfel, în această vară a fost deschis observatorul de urşi din Valea Lungă, amenajat într-o zonă care oferă peisaje spectaculoase, la care se ajunge prin Cheile Râşnoavei. Este vorba despre o cabană din lemn masiv, din care, aşezaţi comod pe trei rânduri de bănci montate în sistem „tribună”, turiştii pot admira, fotografia sau filma carnivore mari, în special urşi, dar, cu puţin noroc şi lupi sau chiar râşi (feline extrem de rare şi „timide”). De la acest observator pot fi văzuţi, fără nici un fel de risc şi mistreţi.

Observatorul este amenajat lângă un loc unde urşilor li se lasă „hrană complementară”, care, în funcţie de perioada anului, poate fi porumb (de regulă toamna, când se apropie perioada de hibernare) sau diverse produse vegetale (legume sau fructe, în perioada verii).


    Sezonul de observare este cuprins între lunile martie şi noiembrie, iar turiştii pot merge doar însoţiţi de un maestru de vânătoare, care se şi asigură că nu există nici un risc pentru vizitatori. Ei pot petrece la observator câteva ore, condiția fiind ca aceștia să stea cât se poate de tăcuţi, pentru că e nevoie să se aştepte până se lasă liniştea în pădure şi animalele devin active. Pe lângă faptul că văd urşii sau mistreţii, turiştii pot afla şi informaţii despre comportamentul animalelor.

Cabana din care se pot observa animalele are 25 de metri pătraţi, iar în interior pot sta comod 20 de persoane, fără a se stânjeni, pe scaune, „ca la teatru”. Rezervările se pot face telefonic, la numărul de telefon 0730-653.747, iar la observator pot merge minim două persoane şi maxim 20 de persoane.

Tariful pe care trebuie să îl plătească turiștii care vor să vină la observator este de 25 de euro/persoană, acesta fiind administrat de Ocolul Silvic al orașului Râșnov.

Pentru a se promova acest observator au fost distribuite deja pliante la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Râşnov, precum şi la unităţile turistice din staţiune şi din Poiana Braşov, iar în perioada următoare se va promova acest obiectiv şi în mediul online. Chiar dacă observatorul a fost deschis de puţin timp, au venit deja să-l viziteze destul de multe grupuri de turişti.

Reprezentantul Ocolului Silvic Râșnov, Gheorghe Puiu, a afirmat că ideea amenajării unui astfel de observator a venit în contextul în care numărul turiştilor pasionaţi de observarea şi fotografierea sau filmarea animalelor este în creştere şi s-a dovedit a fi o reţetă de succes la Braşov, unde Regia Locală a Pădurilor Kronstadt are două puncte de observare a urşilor. „Având în vedere că în această zonă avem multe animale, iar vânătoarea de urşi este interzisă, am decis să valorificăm oportunitatea oferită de pasiunea pentru observarea faunei sălbatice. De altfel, în cazul în care cererea din partea turiştilor va fi mai mare decât «capacitatea» observatorului, vom lua în calcul amenajarea unuia nou ”, a declarat Gheorghe Puiu.

Potrivit vizitatorilor de până acum, unul dintre principalele puncte forte ale observatorului de la Râşnov este acela că nu este amplasat la o înălţime mare, iar acest aspect este apreciat în special de fotografi, care pot surprinde mai multe detalii.

Amenajarea observatorului nu este singura modalitate de valorificarea potenţialului natural din Râşnov. Astfel, în bugetul pe acest al Ocolului Silvic este prevăzută suma de 10.000 de lei pentru amenajarea unui traseu tematic prin care să fie prezentată flora şi fauna specifică zonei. „Vrem să reabilităm potecile care fac legătura între Valea Cetăţii şi Valea Lungă. Pe traseu vom instala şi panouri de informare, similare celor din parcurile naturale, prin care vom prezenta speciile de plante şi animale de pe traseu”, a explicat ing. Gheorghe Puiu.

„Tot pentru turiştii pasionaţi de munte a fost amenajată în urmă cu mai mulţi ani şi zona de picnic şi camping din Valea Lungă, unde sunt oferite toate facilităţile, de la pavilioane acoperite, cu băncuţe şi mese, la toalete ecologice. Zona este extrem de căutată de turişti”, a mai spus directorul Ocolului Silvic de la Râşnov.

Comentarii

Ultimă oră