Sari la conținut

În urmă cu 20 ani a fost ales primul primar al Braşovului

Acum 20 de ani, pe 23 februarie, era ales primul primar al Braşovului, în urma primul scrutin democratic organizat în România după 1989. Actualul prefect Ion Gonţea, pe atunci candidat FSN şi primar numit al Braşovului din 1990, a pierdut alegerile, în turul doi, în faţa lui Adrian Moruzi, candidatul Convenţiei Democrate. Adrian Moruzi se făcuse remarcat de braşovenii ca urmare a acţiunilor sale din Asociaţia civică Prodemocraţia, pe care o conducea încă din 1990.

La primele alegeri locale s-au înscris 13 candidați, iar în turul II, organizat pe 23 februarie 1992, s-au luptat Adrian Moruzi, susținut de Convenția Democrată și FSN-istul Ion Gontea, cel care era primar în funcție, numit de Guvern, după Revoluția din "89. Moruzi a câștigat cu 53% dintre voturi. El crede că brașovenii l-au preferat și pe un fond emoțional. „Cred că am fost ales pe criterii de pregătire și cred că și emoțional, pentru că am apelat la poezie și am spus poezii la televiziunea locală, care era atunci și cred că am câștigat inimile brasovenilor”, spune Adrian Moruzi, primul primar al Brașovului, ales după 1989.

La scurt timp după ce a ajuns în Primărie, a avrut să renunțe la post. „La aproximativ o lună, o luna și ceva de la preluare, m-am gândit să-mi dau demisia pentru că mi-am dat seamă că nu voi avea bani și privatizările toate cereau bani, organizarea cerea bani, bugetul venea de prin iunie-iulie și nu puteai să faci licitații și angajarea creditelor pentru municipiu, și atunci m-am gândit să demisionez”, spune Moruzi.  Deoarece banii trimiși de la centru erau puțini, a fost contractat un credit extern de 17 milioane de dolari pentru modernizarea rețelelor utilitare. De asemenea a fost începută privatizarea societăților comerciale din subordinea Municipalității. Moruzi este conștient că se puteau face mai multe pentru oraș.

În relațiile cu oamenii crede însă că nu a eșuat. „Cel mai fericit lucru este că o funcționara care era foarte emotivă spune: când m-a chemat domnul primar eu am mers întotdeauna cu sufletul deschis. Un episod pe care Adrian Moruzi cu siguranță nu îl va uita niciodată este acela când un grup de revoluționari nu l-a lăsat să între în Primărie. După terminarea mandatului, Adrian Moruzi a lucrat în diverse instituții de stat și neguvernamentale. De câțiva ani este pensionar. Primul primar ales al Brașovului spune că nu are nimic pe conștiință. „Am o casă modestă și am o viață modestă, dar îndestulătoare și când mă gândesc că pun capul pe pernă și pot să dorm liniștit și poate să vină orișicine și poate să spună orișice, dar nimic în legătură cu corectitudinea mea, așa dorm liniștit. Am discutat cu personalul cu personalul din Primărie și le-am spus așa: Dacă mie veniți să îmi dați bani va spun că deschid fereastra și îi arunc pe fereastră. Și n-a venit nimeni niciodată să-mi ofere bani” a declarat pentru Mix Tv, Adrian Moruzi. (E.C.)

Comentarii

Ultimă oră