Sari la conținut

În România există un "orfelinat" pentru ursuleţi

Dacă în rezervaţia de la Zărneşti s-a amenajat un "cămin pentru urşii bătrâni" care în prezent adăposteşte 57 de exemplare, în Romania există şi un orfelinat pentru ursuleţii care rămân fără mamă. Rezervaţia a fost înfiinţată cu mai bine de zece ani în urmă şi se găseşte în mijlocul pădurilor din Munţii Hăşmaş. Un teritoriu bine stabilit, marcat, în care turiştii nu pot intra.  Oficial, se numeşte „Centrul de reabilitare a puilor de urs orfani" şi se află sub administrarea Asociaţiei pentru conservarea valorilor naturii.


Urmăriţi prin GPS. Rezervaţia a fost creată de inginerul Leonardo Bereczky. În prezent în "orfelinat" există peste 50 de ursuleţi. Orfanii rămân la acest centru până la vârsta de 2 ani. După care li se dă drumul în natură. Ei sunt urmăriţi  prin GPS pentru tot restul vieţii deoarece li se ataşează la plecare un colar la gât.


15 cazuri pe an. Inginerul Leonardo Bereczky apreciază că la nivelul întregii ţări, în fiecare an, apar în medie câte 15 orfani. Aceştia rămân singuri fie din cauza accidentelor de vânătoare, când ursoaica este ucisă, fie a defrişărilor masive, prin care se strică habitatul animalelor. Cum abia de la vârsta de 9 luni un ursuleţ poate sta pe picioarele lui, să-şi caute hrană şi adăpost, acest orfelinat este o şansă la viaţă pentru micile animale.


Condiţii ca în sălbăticie. Ţarcurile în care stau ursuleţii se întind pe mari suprafeţe, până în mijlocul pădurii. Îngrijitorii lor sunt cât se poate de discreţi pentru ca urşii să nu se obişnuiască cu prezenţa umană. Hrana este pusă în copaci pentru ca animalele să se înveţe de mici cu condiţiile vitrege din sălbăticie.

Comentarii

Ultimă oră