Sari la conținut
in-memoria-valeriei-caliman

Volumele „Corespondenţă” şi „Publicistică”, reunite într-o ediţie îngrijită de Steluţa Pestrea Suciu, au fost prezentate publicului la Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu”.
Lansarea acestor două volume reprezintă un demers de recuperare a unei importante figuri a Braşovului –  Valeria Căliman. Fondurile obţinute din vânzarea acestei ediţii vor fi direcţionate către Hospice Casa Speranţei.
Sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” a fost plină la lansarea volumelor  „Corespondenţă” şi „Publicistică”, reunite într-o ediţie îngrijită de Steluţa Pestrea Suciu. Primul volum cuprinde corespondenţa Valeriei Căliman cu diferite personalităţi ale vremii, începând din 1919 până în anul 1991. Al doilea cuprinde articolele publicate de Valeria Căliman în Gazeta Transilvaniei, între anii 1941-1944. Pentru ca aceste volume să vadă lumina tiparului, Steluţa Pestrea Suciu a lucrat patru ani. A selectat scrisori, le-a citat, le-a descifrat.
„Sunt unele care poartă patina timpului şi foarte greu sunt descifrabile, mai ales unele impresionante, primite de la soţul ei, care era închis. Este o personalitate de marcă a culturii şi această carte doresc să fie o reconsiderare a Valeriei Căliman şi să fie aşezată acolo unde îi este locul” a spus Steluţa Pestrea Suciu autoare.
Lansarea a avut are loc în prezenţa membrilor familiei, implicaţi şi financiar, nu doar sufleteşte, în publicarea acestor cărţi.
„N-am visat niciodată ca cineva să se aplece şi să studieze în amănunt corespondenţa mamei mele. Nici ea n-a crezut-o. Mama mea a fost o persoană foarte modestă” a mărturisit  dr. Sânziana Migia, fiica Valeriei Căliman. Ediţia a fost prezentată de istoricii Georgeta Filitti şi Ioan Vlad şi de scriitorul Andrei Bodiu.

Valeria Căliman a fost fiica lui Valeriu Branişte, jurnalist militant român şi memorialist erudit. Licenţiată în filologie  la Universitatea clujeană, Valeria Căliman a fost profesoară , a fost redactor la „Gazeta Transilvaniei” şi s-a implicat în viaţa comunităţii braşovene. Persecutată de autorităţile comuniste, a reuşit să valorifice moştenirea tatălui său, editând mai multe volume de corespondenţă, consistentă şi de mare valoare istorică. Cunoscătoare a limbii latine a tradus „Elementele cosmografiei” ale lui Honterus, dar şi documente din arhivele braşovene referitoare la Bran, contribuind practic la cunoaşterea istoriei unuia dintre cele mai vizitate monumente din România. De asemenea, sub o altă identitate, Maria Walwska, Valeria Căliman a colaborat în anii comunismului cu Radio Europa Liberă, fiind un spirit independent, critic şi plin de curaj.

Comentarii

Ultimă oră