Sari la conținut

În Centrul Vechi, personaje istorice ne vor povesti despre trecutul Brașovului

in-centrul-vechi-personaje-istorice-ne-vor-povesti-despre-trecutul-brasovului

Brașovenii și turiștii vor descoperi istoria orașului de la personaje istorice, începând din 17 iulie 2017.

De astăzi, 17 iulie 2017, brașovenii și turiștii se vor putea întâlni cu o serie de personaje istorice, reprezentative pentru zona noastră, ce par să fi reînviat din trecut. Ne vor spune „Istoria la persoana I”.

În această vară, Piața Sfatului va prinde viață prin prezența personajelor istorice marcante ale Brașovului care vor avea rolul de a oferi o experiență unică localnicilor și turiștilor.

În perioada 17 iulie – 12 septembrie 2017, opt „ghizi-personaje istorice” vor interpreta într-o manieră personală poveștile de viață ale personalităților pe care vor să le scoată la lumină, vor îndruma și ajuta turiștii să descopere o parte din istoria Brașovului.

Cele opt personaje sunt: Johannes Honterus (1498-1549), Apollonia Hirscher (d. 1547), Michael Weiss (1569-1612), Valentin Barkfark (1506-1576), George Barițiu (1812-1893), Andrei Mureșanu (1816-1863), Elena Mureșianu (1862-1924), Maria Baiulescu (1860-1941). Coboară din negura timpurilor şi revin printre braşovenii din zilele noastre să ne povestească despre viaţa lor, dar şi despre moştenirea lăsată cetăţii din vremea lor.

Cei care vor juca rolul personajelor istorice au fost atent selectați și sunt foarte bine pregătiți să poată răspunde la întrebări și să reprezinte în mod firesc personalitățile istorice. Fiecare dintre cei selectaţi în acest proiect a urmat un curs de pregătire pentru a fi cât mai natural. Şi fiecare a avut motivaţia lui pentru a intra în acest proiect. Doi dintre cei care vor interpreta aceste personaje au participat și la ediția de anul trecut (cei care au interpretat personajele Maria Baiulescu și Michael Weiss). Ceilalți șase sunt ghizi noi și s-au pregătit bine pentru a intra cât mai bine în pielea personajelor.

Braşovenii de seamă ai secolelor trecute se vor prezenta în faţa braşovenilor de astăzi în costume de epocă. Hainele pe care le îmbracă au fost special croite, respectând modelul, pentru a suporta temperaturile de vară. „Pentru fiecare dintre cele opt personaje am lucrat cu doi croitori care să ne ajute în acest sens, avem culorile potrivite, modele potrivite, ţinutele pentru fiecare epocă şi evident, am încercat să fie ceva cât mai uşor şi de vară, pentru că acesta este sezonul”, a precizat Simona Ciuraru, manager proiect „Istoria la persoana întâi”, Asociaţia Cultour.

În fiecare zi între orele 11:00 și 20:00 „ghizii-personaje istorice” vor spune povestea lor şi ce a lăsat moştenire braşovenilor de astăzi, persoanelor care vor dori să afle istoria orașului povestită la persoana întâi. Pentru turiștii străini, ghizii-personaje istorice vor vorbi în limba engleză. Vor fi minim două personaje o dată în centrul istoric până în 12 septembrie 2017.

Localnicii și turiștii vor putea să îi cunoască îndeaproape, să le pună întrebări și de ce nu, chiar să se fotografieze cu ei! Ghizii-personaje istorice vă vor așteapta cu bună dispoziție, povești și istorii brașovene în Piața Sfatului, până pe 12 septembrie 2017.

Proiectul „Istoria la persoana întâi” este realizat de Asociația Cultour în colaborare cu Muzeul Casa Muresenilor și cofinanțat de Primăria Brașov.

Comentarii

Ultimă oră