Sari la conținut

Icoana Maicii Domnului Rugătoare va fi purtată prin Brașov, în prima zi de Paşti

icoana-maicii-domnului-rugatoare-va-fi-purtata-prin-brasov-in-prima-zi-de-pasti


    În prima zi de Paşte, duminică, 19 aprilie 2020, între orele 11.00 – 16.00, Icoana de mari dimensiuni a Maicii Domnului Rugătoare, de la Biserica „Sfânta Treime”, de Pe Tocile, va fi purtată, într-un pelerinaj, în tot oraşul, a anunţat părintele protopop al Braşovului, Dănuţ Gheorghe Benga.


    „Se va merge cu 2 maşini: într-una va fi purtată icoana şi vor fi şoferul şi cântăreţul, iar în a doua vor fi doi preoţi. Icoana, şoferul şi cântăreţul şi în cealaltă 2 preoţi. Se va pleca din Şchei, în tot oraşul. Vor fi opriri la toate Bisericile din oraş, dar şi la toate spitalele. Doar la spitale vor coborî din maşini şi vor fi rostite rugăciuni pentru apărarea medicilor şi cei aflaţi în suferinţă, să-i păzească Dumnezeu. Credincioşii pot ieşi la balcoane atunci când vor trece maşinile”, a explicat părintele protopop. Opriri vor fi, de asemenea şi la Poliţie, ISU, Jandarmerie.

În alţi ani, în prima zi de Paşte, la miezul zilei, era săvârşită Învierea Mică, în Piaţa Sfatului, iar mai mulţi preoţi din Bisericile din oraş citeau textul Evangheliei în mai multe limbi.

Anul acesta slujba Vecerniei sau „A doua Înviere”, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12.00, dar fără participarea credincioşilor mireni.

Procesiuni speciale s-au făcu până acum şi în alte oraşe.

Pe 5 aprilie 2020, Moaştele Sfintei Parascheva au fost duse în pelerinaj prin judeţele Neamţ, Botoşani şi Iaşi. A fost un moment istoric, fiind pentru a treia oară în peste 360 de ani când Sfânta a fost scoasă din Iaşi: în 1944 - când se punea problema ca populaţia Iaşului să fie evacuată din cauza războiului, în 1947 - când satele Moldovei, sărăcite de război, erau pârjolite de o cumplită secetă şi acum în 2020 - când s-au rostit rugăciuni pentru izbăvirea de boală şi încetarea epidemiei de coronavirus.


   Tot pe 5 aprilie 2020, în Capitală a avut loc o procesiune cu moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştiului. Sfântul a fost invocat în rugăciune de bucureşteni şi în urmă cu două secole pentru încetarea epidemiei de ciumă bubonică (1812-1813), moaştele sale fiind purtate în procesiuni şi în timpul secetei din 1827 sau al holerei din 1831.

Şi pentru Braşov, icoana Maicii Domnului Rugătoare are o însemnătate aparte, Sfânta Maria fiind Ocrotitoarea Braşovului.

Comentarii

Ultimă oră