Sari la conținut

Recalcularea pensiilor a devenit un coşmar pentru mii de foşti militari. Dezinteresul şi hăţişul birocratic, dar şi lipsa personalului din sistem au făcut ca banii care le-au intrat în cont în aceste zile să fie cu 40%, 50% şi chiar 60% mai puţini ca luna trecută. Şi asta pentru că în unele cazuri,  în absenţa adeverinţelor de venit, recalcularea s-a făcut în funcţie de salariul mediu pe economie, iar foşti generali s-au trezit cu o pensie similară cu cea a unui caporal.În categoria celor care îşi exprimă nemulţumirea se află - cei mai mulţi - militari care au avut anul trecut o pensie până în 3.000 de lei şi despre care guvernanţii s-au jurat că nu vor fi afectate de recalculare.

Minciuni portocalii. Deşi anul trecut,  premierul Emil Boc anunţa pe toate canalele de informare că „pensiile militare de până la 3.000 lei nu vor scădea", iar ministrul Apărării, Gabriel Oprea  garanta  cu demisia în caz că vor scădea pensiile sub 3000 de lei, totul s-a dovedit o propagandă, pentru a înăbuşi amplele proteste ale pensionarilor militari faţă de noua legislaţie a pensiilor. Ceea ce au uitat să precizeze demnitarii a fost sintagma "vechimea integrală".  Nu vor scădea pensiile de până la 3000 de lei celor care au vechime integrală, restul nu scapă de tăieri, în caz că nu au vechimea completă.

Însă lucrurile se complică şi mai mult. Întrucât potrivit unui pensionar MApN, citat de Cotidianul,  cel puţin 40% dintre militari nu au cum să dovedească faptul că au vechimea integrală în armată. Deci vor avea o pensie mai mică decât până acum. „Pentru foarte mulţi dintre colegii mei va fi foarte greu să aducă acte doveditoare privind vechimea în armată. Şi aceasta nu pentru că este haos în arhive, ci pentru simplul fapt că fie multe documente nu mai există, fie nu au existat vreodată. În anii "50 şi "60 chiar nu exista o stricteţe aşa mare în ceea ce priveşte documentele de personal ale armatei. Mai există o categorie, cei mai mulţi sunt subofiţeri, care vor pierde la pensie din cauza vechimii incomplete, este vorba de cei care au ieşit obligatoriu din sistem după ce am intrat în NATO. Nu în ultimul rând, mai au de suferit şi cei cărora li s-au întocmit greşit documentele", a declarat sursa citată.

Val de procese. Deşi au trecut aproape patru luni de la intrarea în vigoare a legii privind recalcularea pensiilor speciale, ministerul de interne nu a reuşit să recalculeze nici un sfert dintre acestea. La ora actuală nu se ştie câţi pensionari militari au fost amăgiţi de guvernanţi, pentru că nu toţi au intrat în zilele de plată. La sfârşitul lunii se va avea o situaţie exactă. Însă există deja o sentinţă dată de o instanţă din Cluj şi confirmată de Înalta Curte potrivit căreia "recalcularea (diminuarea) oricărei pensii militare, indiferent de mărimea ei, este nelegală". Şi cum Guvernul a ales să ignore puterea judecătorească  nu se mai aşteaptă decât un val mare de procese.



Comentarii

Ultimă oră