Sari la conținut

Aşa a definit-o astăzi Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România- APAH-RO.  19 mai este marcată ca fiind “Ziua Mondială a Hepatitei”.  APAH-RO a lansat cu această ocazie acţiuni de informare în rândul populaţiei, prin proiectul naţional “Infornează-te şi protejează-te!”


Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai contagios decât virusul HIV care determină SIDA. Acesta se trasmite de la persoană la persoană prin contact direct cu sângele şi secreţiile umane contaminate. Principalele căi de trasmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasă a drogurilor prin utilizarea în comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje şi piercing, folosirea unor obiecte personale precum periuţe de dinţi sau aparate de ra aparţinând persoanelor infectate. Copiii născuţi din mame infectate prezintă un risc crescut de a contracta acest virus.


Printre simptomele cele mai des întâlnite ale hepatitei B se numără oboseala, greaţa, pierderea apetitului, dureri abdominale, pierderi în greutate, urina de culoare închisă şi dureri articulare.


Conform statisticilor, în ţară, aproximativ un milion de români au hepatită cronică B, iar alţi un milion, hepatita C. Tratamentul este compensat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. România se află pe poziţia a patra în clasamentul european al deceselor cauzate de afecţiuni hepatice.


La nivel mondial 1 persoană din 12 suferă de hepatita virală B sau C, mulţi dintre cei infectaţi nefiind conştienţi de acest fapt, pentru că hepatita virală este, în majoritatea cazurilor, asimptomatică. De aceea sloganul Alianţei Mondiale pentru Hepatită este în acest an “sunt eu numărul 12?”

Comentarii

Ultimă oră