Sari la conținut
hans-bergel-lanseaza-la-brasov-trei-volume

Astăzi, 5 octombrie, de la ora 13.00, braşovenii sunt aşteptaţi la o triplă lansare de carte.


   Hans Bergel este autorul celor trei volume şi va fi prezent la eveniment.

Hans Bergel stabilit în Germania, dar de loc din Braşov, şi-a plasat acţiunea romanelor în Transilvania, dar cu ample ramificaţii în ţări europene.


   Personajele, acţiunile şi ideile pornesc din Ardeal şi câştigă pe parcursul naraţiunii dimensiuni europene.


   Cele trei lucări sunt : ,,Povestiri din lumea largă”, ,,Când vin vulturii”şi ,,Întoarcerea lupilor”.  Lansarea va avea loc astăzi de la ora 13.00 la Galeriile de artă KronArt Braşov (Strada Postavarului, numarul 18).


   Scriitorul Hans Bergel s-a născut în perioada interbelică, în 1925, în Râşnov.


   O parte din copilărie şi-a petrecut-o în Râşnov, iar din 1939 familia sa s-a mutat în Braşov, unde Hans Bergel a urmat Liceul Honterus.


   A avut o istorie de viaţă zbuciumată, ce a inclus condamnări, închisoare, o evadare, arestări succesive. Şi o vastă activitate literară.

Unele manuscrise confiscate s-au pierdut, altele se află în dosarul penal. Altele au fost publicate.

În 1968 a reuşit să emigreze în Republica Federală Germană pe vremea aceea, unde şi-a reluat cu succes activitatea literară şi publicistică, obţinând numeroase premii.


   În 1996 a fost declarat cetăţean de onoare al Braşovului, în anul 2000 Universitatea Bucureşti i-a acordat titlul de „Doctor honoris causa”, iar în 2009 preşedintele României de atunci, Traian Băsescu i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de ofiţer, categoria A – „Literatură”, pentru „contribuţia personală la îmbogăţirea patrimoniului cultural românesc şi universal”.

În 2012, Hans Bergel a primit şi titlul de „Scriitor al oraşului”, primul de acest gen, acordat de Uniunea Scriitorilor din România, filiala Braşov. Este, din acelaşi an şi cetăţean de onoare al Oraşului Râşnov.

Comentarii

Ultimă oră