Sari la conținut

Guvernul nu mai dă bani pentru autostrada Transilvania!

Un deputat liberal a demontat minciunile lui Boc cu privire la continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.

Deputatul liberal Horea Uioreanu a acuzat Guvernul Boc că a abandonat Autostrada Transilvania, în condiţiile în care a prevăzut proiectului suma de 35 de milioane de euro în acest an, bani care vor fi folosiţi pentru acoperirea datoriilor statului către Bechtel, şi nu pentru continuarea lucrărilor.
Bani mai puţini decât datoria la Bechtel. Uioreanu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că pentru Guvern Autostrada Transilvania nu mai reprezintă o prioritate, în ciuda promisiunilor făcute de premierul Emil Boc. „Am cerut ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, într-o interpelare, să spună ce datorii are statul faţă de Bechtel şi câţi bani sunt alocaţi în acest an Autostrăzii Transilvania pentru continuarea lucrărilor. Mi s-a transmis că sunt alocaţi 35 de milioane de euro şi că statul are datorii de 150 de milioane de euro. Guvernul Boc a abandonat Autostrada Transilvania, practic nu se va face nimic, nu se vor continua lucrările, ci banii vor fi alocaţi pentru compensarea datoriei. Vreau să arăt ce premier mincinos avem. Autostrada Transilvania nu este deloc o prioritate pentru Guvernul Boc, în ciuda promisiunilor acestuia”, a spus deputatul PNL.
Anul acesta, fără lucrări. Uioreanu a spus că este exclus ca în acest an să fie continuate lucrările la Autostrada Transilvania, deşi premierul Emil Boc anunţase că acestea vor continua pe sectoarele Gilău - Nădăşel din judeţul Cluj şi la Suplacu de Barcău, în judeţul Bihor. „Este o nouă minciună a lui Emil Boc. În răspunsul la interpelare, Anca Boagiu a scris că: «având în vedere bugetul aprobat, în acest an nu vor fi demarcate lucrări la alte secţiuni ale autostrăzii Braşov - Cluj - Borş»”, a afirmat Uioreanu.
Berceanu a fost mai sincer. Premierul Emil Boc declara, în februarie, la Cluj, că în bugetul pe acest an există resurse financiare pentru continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, urmând să fie extinsă pregătirea pentru tronsonul Târgu-Mureş - Câmpia-Turzii, unde încă nu există nici măcar un proiect tehnic. Fostul ministru al Transporturilor Radu Berceanu a declarat, în 17 mai, la Craiova, în cadrul unei dezbateri a Comitetului Naţional pentru Dezvoltare (CND), că lucrările de construcţie a Autostrăzii Transilvania nu reprezintă o „prioritate” pentru România.

Autostrada fără sfârşit. Proiectul de construcţie a Autostrăzii Transilvania, pe traseul Braşov-Borş, a început în 2004, în baza unui contract cu o valoare de 2,2 miliarde de euro acordat Bechtel. Lucrările au fost întrerupte la jumătatea anului 2005, când autorităţile au început reanalizarea contractelor încheiate de guvernarea precedentă. Ca urmare a sistării lucrărilor, termenul de finalizare a autostrăzii, stabilit iniţial pentru anul 2012, a fost prelungit cu un an. Lucrările la Autostrada Transilvania au fost întrerupte la începutul anului 2011, după ce compania americană Bechtel, constructorul autostrăzii, a iniţiat procedura de concediere colectivă a peste 700 de angajaţi.

Comentarii

Ultimă oră