Sari la conținut
greva-spontana-la-cfr

O parte dintre angajaţii Căilor Ferate Române au declanşat un protest spontan miercuri dimineață, începând cu ora 07. Greva afectează graficul de circulaţie al trenurilor.

Potrivit Realitatea TV, 81 de trenuri sunt oprite sau întârziate din cauza grevei neanunțate a angajaților CFR, care sunt nemulțumiți de salarizare și de faptul că nu a fost reînnoit contractul colectiv de muncă. Angajații și sindicatele sunt nemulțumiți de faptul că aproape jumătate din personalul CFR este plătit cu salariul minim pe economie, după majorarea pragului minim la 1.450 lei.

Protestul s-a declanșat inițial la Cluj-Napoca și greviștii au declarat că protestul va dura 2 ore, însă liderii sindicali spun că greva este necontrolată și se poate prelungi oricât. Greva s-a extins parțial la regionalele din Brașov, Constanța, Craiova, Iași, Galați, Timișoara și București, iar trenurile din aceste regionale ar putea avea întârzieri.

Miercuri, la ora 15.00, sindicatele vor continua negocierile cu conducerea CFR SA pentru majorările salariale din noul contract colectiv de muncă. Actualul contract colectiv a expirat la miezul nopții de marți spre miercuri.

Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnatare noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor.

Comentarii

Ultimă oră