Asociaţia grefierilor din România anunţă că personalul auxiliar şi conex nu a fost consultat privind elaborarea unui nou statut.

   Grefierii susţin că s-a creat discriminare privind modul de salarizare, ameninţând cu proteste.

   Potrivit Asociaţiei Grefierilor şi Sindicatului Naţional al Grefei Judiciare, problemele salariale vor contribui, în continuare, la agravarea starii de tensiune şi nemulţumire în rândul categoriei profesionale, exprimate, iniţial, prin purtarea unei banderole albe pe braţ, luni, pe 12 martie, fără a afecta activitatea instanţelor şi a parchetelor sau programul de lucru cu justiţiabilii.

   Însă, dacă situaţia nu se va rezolva în zilele ce urmează, ei declară că sunt dispuşi să apeleze la mişcări de protest, inclusiv la întreruperea temporară şi chiar totală a activităţii.

   Reacţia grefierilor vine după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, luni, că din statutul grefierilor va fi eliminată condiţia ca aceştia să aibă vârsta de 60 de ani pentru a putea primi pensie specială, lăsând doar condiţia de 25 de vechime în muncă.

   Ministrul Justiţiei a precizat că această categorie profesională din justiţie ar putea trece în subordinea Ministerului de resort, printr-o secţie specială care va fi înfiinţată sau în una deja existentă.

   Referitor la nemulţumirile grefierilor în ceea ce priveşte salarizarea, ministrul Justiției a explicat că acest aspect nu este stabilit de el, ci de tribunale, curţile de apel sau judecătorii.