În avalanşa de incindente profund neplăcute ce se anunţă zilnic în funcţionarea sistemului sanitar, iată că – rar, ce-i drept! – mai vin şi noutăţi menită să aducă un suflu nou sistemului. Astfel, în premieră pentru judeţul nostru, conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie a început demersurile pentru realizarea unui nou compartiment, în cadrul unităţii, ce se va intitula Reabilitare Pulmonară. În fapt, este vorba de un serviciu ce se adresează bolnavilor cronici de plămâni, având ca scop principal atât reducerea simptomelor afecţiunii pulmonare cât şi îmbunătăţirea toleranţei la efort. Conform specialiştilor, reabilitarea pulmonară este o parte componentă a tratamentului complex al bolnavilor cronici. Acest serviciu presupune un antrenament fizic coordonat de un kinetoterapeut, prin care se face reeducare respiratorie, combinat cu servicii de consiliere nutriţională şi psihologică.„Scopul reabilitării este de reducere a simptomelor, diminuarea gravităţii episoadelor de acutizare a bolilor de care suferă pacienţii, îmbunătăţirea toleranţei la efort şi, implicit, creşterea calităţii vieţii acestor pacienţi”, ne-a spus managerul Spitalului de Pneumoftiziologie,  medicul Dan Moraru.

  • Mai e nevoie doar de avize
Foarte important este faptul că realizarea acestui nou serviciu se va face din sursele proprii ale spitalului, asta după ce conducerea unităţii medicale a făcut economii ca urmare a faptului că a schimbat furnizorul de energie electrică. Şefii Spitalului spun că vor amenaja spaţiul unde vor avea loc antrenamentele fizice ale bolnavilor, iar pentru asta este nevoie de diferite aparate, printre care biciclete, spaliere şi steppere.  Antrenamentul va fi individualizat în funcţie de pacient. Se vor putea face între două şi cinci şedinte săptămânal, a câte 90 de minute fiecare. Medicul Dan Moraru, ne-a spus că a făcut deja demersuri la Direcţia de Sănătate Publică pentru obţinerea avizelor, iar apoi se va adresa şi Ministerului Sănătăţii. În funcţie de aceste răspunsuri Compartimentul de reabilitare pulmonară poate fi gata până de Paște, adică la începutul lunii mai.