Sari la conținut

Gloriile sportului braşovean, invitaţi de onoare la FOTE

gloriile-sportului-brasovean-invitati-de-onoare-la-fote

30 de sportivi veterani din elita sportului braşovean  vor participa la ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European. Fostele glorii braşovene, campioni olimpici, internaţionali și naţionali, au primit din partea organizatorilor invitaţii speciale şi legitimaţii care permit accesul la FOTE, în cadrul unei întâlniri care a avut loc astăzi la Primăria Braşov.

În cadrul întâlnirii, s-a stabilit ca  veteranul Nicolae Dudu, multiplu campion naţional, vicecampion balcanic şi antrenor emerit la schi fond,  să poarte Flacăra Olimpică în drumul către festivitatea de deschidere a FOTE.  Acesta va purta flacăra de la Primărie şi până la Casa Armatei. „Este prima dată când pun mâna pe torţa olimpică şi sunt extreme de onorat şi emoţionat că sunt desemnat pentru această misiune“, a declarat fostul sportiv de performanţă. Nicolae Dudu are 62 de ani şi a început să practice schi fond de la vârsta de 12 ani. În cariera sa a obţinut şase titluri de campion naţional (două de seniori şi patru de juniori) şi mai multe medalii de argint la concursuri naţionale, a fost de două ori vice-campion balcanic (1968 şi 1974) şi a obţinut alte şase medalii de argint şi bronz la balcaniade. Din 1974 a devenit antrenor al Institutului de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, pentru care a obţinut patru titluri de campion la concursurile studenţeşti. În 1980 devine antrenor la Club Dinamo Braşov, unde rămâne până la ieşirea la pensie, în 2009, şi unde palmaresul său ajunge la 250 de titluri de campion naţional şi peste zece titluri de campion balcanic, prin intermediul sportivilor pe care i-a antrenat. În prezent deţine şi titlul de antrenor emerit.  
   
Personalitățile sportive ale Brașovului, invitate de onoare la FOTE  sunt:

-    BÂRĂ MIHAI – campion mondial universitar la schi alpin, Universiada din 1951.
-    BULARCA VALERIU - Vicecampion Olimpic la lupte greco-romane, în 1964, la J.O. de la Tokio, campion mondial în 1961 la Yokohama, de 6 ori campion naţional.
-    NICA CEZAR –  maestru emerit al sportului, dublu campion mondial la ediţiile 1964 Praga şi 1970 Paris, bronz la mondialele din Suedia 1967.
-    FERARIU GHEORGHE – volei, component al echipei României - campioană europeană în 1963, câştigător de 5 ori al Cupei Campionilor Europeni cu Rapid Bucureşti, triplu campion mondial universitar, are 250 de prezenţe în echipa naţională a României.    
-  STEREA CONSTANTIN – volei, a făcut parte din lotul echipei naționale de volei a României, medaliată cu bronz olimpic la Moscova 1980.
-   DASCALU MIHAELA – patinaj viteză, J.O. Albertville 1992 locul 6 la 1000 m, vicecampioană mondială în 1994 la Butte la 1500 m, şi vicecampioană europeană în acelasi an la 500 m.
-    GÂRNIŢĂ GHEORGHE – biatlon și schi fond, medalia de argint la Campionatele Mondiale de biatlon din 1974.
-.    MORCOV STELIAN – lupte libere, medalii de bronz la J.O., ediția 1976 şi la Campionatele europene din acelaşi an.
-   DONCA SORIN – handbal, vicecampion mondial universitar.
-.    PETER STEFAN – hochei, campion național.        
-  SZEKELY STEFAN – hochei.
-   BĂDESCU GHEORGHE – schi fond, participant la olimpiada din 1964.
-.    LUPAN NICOLAE – schi.
-   SCIRNECI RADU – schi alpin, participant la două olimpiade, 1948 și 1952.
-   STEICULESCU STEFAN – biatlon, antrenor emerit, a fost antrenorul lotului naţional la JO de la Oslo din 1952 şi la Cartina d’Ampezzo din 1956. Printre schiorii pe care i-a pregătit se numără: Marcela Leampă, Petre Dinu, Francisc Forică, Gheorghe Bădescu, Gheorghe Gârniţă, ultimul cucerind un titlu de vicecampion mondial la mondialele din 1974.
-   TĂNASE TĂNASE – volei, antrenor emerit la volei a cucerit cu echipa Steaua 5 titluri de campion naţional, a susţinut o finală şi 2 semifinale în Cupa Campionilor.
-  ROŞU GHEORGHE – baschet, antrenor emerit, are 8 titluri de campion naţional cu echipele de juniori ale CSS Braşovia, a fost antrenorul naţionalelor de cadete, juniori, tineret şi senioare, în 1962 cu naţionala de senioare a ocupat locul IV la europenele din Franţa a promovat o serie de mari jucătoare de baschete.
-   ULRICH-PETRIC ERNEST –patinaj viteză,  personalitate marcantă a sportului braşovean, a activat la CS Dinamo şi Tractorul, precum şi ca antrenor al loturilor naţionale şi olimpice. Cu sportivii pe care i-a pregătit a cucerit 548 titluri de campioni la juniori şi seniori, corectându-se 500 de recorduri naţionale. A propulsat-o pe Mihaela Dascălu pe locurile şase şi opt la JO din 1992 şi 1994 şi cu aceeaşi sportivă a ocupat locuri fruntaşe la Campionatele Europene şi mondiale.    
-   POP ŞTEFAN – judo, antrenor emerit. Antrenor din 1979 la CSS Dinamo Braşov, care a format şi pregătit 45 de campioni naţionali, care au adus 80 de medalii de aur 160 de argint şi bronz. Antrenor al echipei naţionale a obţinut cu elevii săi 6 medalii la europene, alte 6 medalii la mondiale şi JO. Antrenor al lotului olimpic timp de 10 ani.
-    NAGHIU MIRCEA – alpinism, antrenor emerit.
-.    RAICU VIOREL – volei, antrenor emerit.
-   MUREŞAN IOAN – lupte, antrenor emerit.
-   DAN CRISTEA – schi alpin, participant la Jocurile Olimpice din Grenoble 1968, Sapporo 1972 şi Innsbruck 1976, locul 9 la combinata alpină, la mondialele din 1974, 6 titluri balcanice, 26 titluri naţionale, este considerat cel mai bun schior alpin al României.
-    NICOLAE DUDU – schi fond, antrenor. A activat ca antrenor 27 de ani la Dinamo Braşov, din cei 33 de ani de antrenorat, perioadă în care elevii săi au cucerit 226 de titluri de campioni naţionali: Monica Lazărut, Monica Gyorgy, Ioan Lungociu, Mihai Găliceanu. Ca antrenor al lotului naţional a cucerit 30 de medalii balcanice: Elena Lagusis, Antal Zsolt şi cei enumeraţi mai sus. La fiecare ediţie a JO a calificat doi, trei sportivi. A fost preşedintele comisiei tehnice la schi fond a FRSB.
-   MIHAI TICUŞAN – scrimă, antrenor emerit. Antrenor din 1964, preia secţia de scrimă, una dintre cele mai puternice din ţară, a CS Tractorul. A îndrumat sute de copii-juniori în tainele scrimei. A adus în vârful piramidei pe Mihai Covaliu, campion olimpic, pe Dan Găureanu, Dan Grigore. A iniţiat pe viitorii tehnicieni, unii făcând vogă în străinătate: Gabriel Dutea în Grecia, Eduard Mănucu în Spania, Dan Costin în SUA.
-   KICSID GABRIEL – handbal, dublu campion mondial.
-  CEFAN GHEORGHE – atletism, a fost primul atlet român care în proba de 3.000 m obstacole a parcurs distanţa în mai puţin de 8:30:0. A deţinut recordul României pe această distanţă 19 ani. A reuşit 41 de selecţionări în echipa naţională, 2 la jocurile Olimpice de la München şi Montreal, 3 la Campionatele Europene, 8 la Cupa Europei, 10 la Jocurile Balcanice şi a obţinut 10 ani consecutiv titlul de campion al României.    
-    DUDU IOAN – schi fond, dublu campion național, ca antrenor a obținut 125 de titluri de campion national.
-    TEODOR VERDEŞ – preşedinte clubul olimpic braşov.

Comentarii

Ultimă oră