Sari la conținut

Gala Muntelui 2020: Sportivii anului 2019, premiați la Alpin Film Festival

gala-muntelui-2020-sportivii-anului-2019-premiati-la-alpin-film-festival

Gala Muntelui, evenimentul anual care celebrează la ALPIN FILM FESTIVAL performanța românească în domeniul sporturilor montane, a ajuns anul acesta la cea de-a 5-a ediție.

Pe 29 februarie 2020, de la ora 14:00, sportivii care au înregistrat cele mai mari succese în 2019 vor fi aplaudați și recompensați pentru reușitele lor, în cadrul unei ceremonii găzduite de Centrul Cultural Aurel Stroe din Bușteni.

Unul din premii va fi acordat în memoria alpinistului Zsolt Torok, caruia Alpin Film Festival îi dedică în acest an întreaga ediție.

Cu sprijinul Clubului Alpin Roman, AFF propune la această ediție un nou format al Galei, oferind premii pentru cele mai importante performanțe din: alergare montană, parapantă, mounatin bike și nu în ultimul rând alpinism.

Și in acest an, Federația Româna de Alpinism și Escalada va premia la Bușteni sportivii care s-au distins prin rezultatele și activitatea lor în anul care a trecut, „sportivii anului 2019”.

De asemenea, pentru al doilea an consecutiv, Federatia Romana de Orientare va premia un sportiv care s-a remarcat cel mai mult in 2019 la acest capitol.

Un premiu special ii va fi acordat in premiera meteorologului George Porancia, de la statia meteo de la Varful Omu, care traieste de 36 de ani la 2.500 de metri altitudine.

In cadrul aceleiasi ceremonii, Jandarmeria Montana va acorda o distinctie speciala pentru cea mai importanta performanta in alpinism inregistrata de un Jandarm montan.

Doua filme documentare exceptionale despre alpinism vor face deliciul publicului prezent la Gala Muntelui dupa decernarea marilor premii.

De la ora 16:00, spectatorii pot urmari „Age of Ondra” (r. Josh Lowell, Zachary Barr, Peter Mortimer), despre Adam Ondra, considerat cel mai bun alpinist din lume.


  Dupa ce a cucerit cateva dintre cele mai dificile rute de pe intreg mapamondul, Ondra impinge acum limitele umane, antrenandu-se pentru noi recorduri care ii vor asigura locul in istoria ascensiunilor.

La polul opus, de la ora 17:00, pe marele ecran din Busteni va rula, tot cu intrare libera, multi-premiatul documentar „4 ani in 10 minute” (r. Mladen Kovacevic). Realizat din imagini surprinse pe casete video in urma cu 18 ani, filmul documenteaza ascensiunea primului sarb pe Everest. Visul sau de aventura nu a culminat cu un urlet victorios, dezvaluie un citat din jurnalul sau, dar a sfarsit intr-un tipat al invinsului.


  Țesut cu imagini enigmatice, extrase filmate din jurnalul protagonistului, peisaje nepamantesti, personaje enigmatice si circumstante periculoase, documentarul premiat in 2018 la Sarajevo vorbeste despre limitele capacitatilor umane.

Accesul la Gala Muntelui, dar și la proiecțiile filmelor, este gratuit, în limita locurilor disponibile.

ALPIN FILM FESTIVAL (AFF) - unicul eveniment din Romania dedicat culturii si educatiei montane, are loc în perioada 24 februarie - 1 martie la Brașov, Bușteni și Predeal.

Programul complet al celei de-a 5-a editii Alpin Film Festival este disponibil pe https://alpinfilmfestival.ro/.

.....................................................................................

Ediția din acest an a festivalului este susținută de:

Sponsorii festivalului: MONTURA, Coresi, Maramont Sport, Fundatia Conservation Carpathia, Nikon

Parteneri institutionali: Consiliu Judetean Brasov, Primaria Brasov, Primaria Busteni, Primaria Predeal, Primaria Rasnov, CNC

Parteneri strategici: Centrul multicultural al Universitatii Transilvania Brasov, Salvamont Romania, Universitatea Transilvania, Centrul Cultural Reduta, Muzeul Judetean de Istorie, Agentia Metropolitana Brasov, Clubul Alpin Roman, Federatia Romana de Alpinism, Federatia Romana de Orientare, FORONA

Cu sprijinul: Institutul Polonez, Reghin, Winter Outlet, Aqua Vitamin, Nikon, Dry Food, BUFF, Ferma Catean, EMPIRE, Teracota Medias, Muntii Nostri, Grind Production, Libraria Stefan Octavian Iosif, Domeniul Schiabil Kalinderu, Institutul Balassi, CPNT, ProPark, WWF Romania, APDT Brasov, Federatia Industriei Hoteliere din Romania, Adventure Studio, Best Experience, SKV - Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor, ZuMont, Echipa Nationala Montana, Asociatia Administratiilor de Arii Naturale Protejate, Asociatia de Ecoturism din Romania

Parteneri locali: Sergiana, Belvedere, Safrano, Kronwell, Naturali, Clubul Babarunca, Tabere si circuite Silviu Balan, Centrul Vissual, NTD, Romania Salbatica, Winter Outlet, Il Rifugio Bradet.

Comentarii

Ultimă oră