Sari la conținut

FSN, alcătuit cu două luni înainte de Revoluţie?

Niste informaţii apărute într-un dosar de la fosta Securitate răstoar­nă teoria că Frontul Salvării Naţionale, apărut în noaptea de 22 decembrie 1989, după plecarea lui Ceauşescu, a fost o mişcare spontană.

Racolată în 1984. Potrivit unui dosar trimis de CNSAS către Curtea de Apel Bucureşti, prin care se cere să se decidă dacă psihologul Holdevici Irina-Alice, general SRI în rezervă, a fost sau nu colaborator,  se arată că planurile Frontului Salvării Naţionale pentru răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu din fruntea PCR erau cunoscute de Securitate cu două luni înaintea evenimentelor din decembrie 1989. Psihologul Holdevici Irina-Alice a fost recrutată de securitate în 1984, iar notele informative au fost semnate cu numele conspirativ “Horia”, potrivit Puterea. Într-o notă din 23 noiembrie 1989, femeia informează Securitatea despre apariţia Frontului Salvării Naţionale. Securitatea s-a temut în primă fază să se nu se încerce o lovitură împotriva lui Nicolae Ceauşescu chiar la Congresul al XIV-lea al PCR programat pentru 20 noiembrie 1989.  

Chiar de Congres. Informaţiile din notă au fost culese de  Holdevici de la oameni din anturajul Ambasadei Franţei. „I.B. a afirmat şi faptul că înainte de Congres, printre membrii Ambasadei Franceze a circulat opinia că este posibil să se întâmple ceva, respectiv ca tovarăşul Nicolae Ceauşescu să nu mai fie reales, datorită intervenţiei acelor comunişti care fac parte din Frontul Salvării Naţionale a României”. Această informare a Securităţii mai apare  si într-o notă din 10 noiembrie 1989.

Coincidenţă? În replică, Ion Iliescu neagă apariţia FSN-ului cu două luni înainte de revoluţie. El spune că e doar „o coincidenţă” de nume. „În iulie sau august a apărut la Europa Liberă un text-mesaj adresat populaţiei ţării şi membrilor de partid, menţionând inclusiv Congresul al XIV-lea, şi care era semnat Frontul Salvării Naţionale. Textul nu mi-a aparţinut mie. Ulterior, am aflat despre treaba aceasta. Mie mi s-a părut denumirea potrivită pentru ceea ce voiam să constituim în noaptea de 22 decembrie şi am optat pentru această denumire.”

Nu-şi mai aduce aminte. În prezent Holdevici Irina-Alice este unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul psihosociologiei. Însă înainte de Revoluţie, pe parcursul celor şase ani în care a colaborat cu Securitatea, Holdevici Alice-Irina a dat 244 de materiale informative, dintre care 149 s-au păstrat la dosar, iar 115 materiale informative nu s-au găsit. Conform rapoartelor şi chitanţelor, titulara a fost recompensată cu 2.800 de lei, primiţi în cinci tranşe. Ea a fost racolată de Securitate pentru a-i urmări pe Ion Vulcănescu, Gregorian Bivolaru şi pe cei care au făcut parte din mişcarea Meditaţia Transcendentală. Ea a recunoscut toate notele informative date Securităţii, cu excepţia celor legate de Frontul Salvării Naţionale, despre care spune că „nu îşi aduce aminte”. După Revoluţie, Irina Holdevici ajunge cu acte în regulă la SRI, devenind decan al Facultăţii de Psihosociologie din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii. În octombrie 2009, ea a fost avansată în grad de preşedintele Traian Băsescu, primind gradul de general cu o stea şi trecerea în rezervă.

Comentarii

Ultimă oră