Sari la conținut

FOTO. Boa de nisip, redescoperit în România după 80 de ani

foto-boa-de-nisip-redescoperit-in-romania-dupa-80-de-ani

După 80 de ani, a fost redescoperit cel mai rar șarpe din România – boa de nisip (Eryx jaculus). Ultima dată când un astfel de exemplar a fost văzut în viață pe teritoriul României era în 1937. După opt decenii, un locuitor din Lunca Dunării a semnalat un exemplar de șarpe boa de nisip în viață.

„Această specie ajunsese să fie considerată un adevărat “Sfânt Graal” al herpetologilor, o specie pe care toți o credeau dispărută din fauna României și care acum a fost regăsită. Din 1937 nu a mai fost văzut boa de nisip în viață. În România, au mai fost semnalate doar exemplare moarte. Nimeni nu reușise să mai găsească un exemplar în viață, darminte o populație de boa de nisip”, informează Societatea Ornitologică Română.

Potrivit sursei citate, un locuitor din Lunca Dunării a semnalat pentru prima dată un șarpe boa de nisip.

„Nu poți trece cu vederea o astfel de semnalare. Am văzut fotografiile și am rămas uimit. Mi-am organizat o echipă din care au mai făcut parte soția mea, Corina Cioflec, cel mai bun blogger de wildlife din România – Doru Panaitescu și un alt herpetolog, Tibor Sos. Împreună am plecat pe teren, să căutam ceea ce noi credeam că este o specie dispărută. Cel mai greu cred că a fost să țin secretă locația indicată de primul gășitor”, povestește herpetolog Vlad Cioflec, membru al SOR.

Pe teren, cei patru au găsit zece exemplare de șarpe boa de nisip.

„A fost vorba și despre o femelă care avea alături nu mai puțin de șase pui. Toate exemplarele au fost lăsate exact acolo unde au fost găsite. Niciun șarpe nu a fost bruscat, rănit, vătămat”, se menționează în comunicatul SOR.

Local, boa de nisip este numit și șarpe cu două capete, pentru că este extrem de bine adaptat: coada animalului seamănă foarte bine cu capul, un sistem de apărare extrem de eficient împotriva prădătorilor care apucă reptilele de cap.

Boa de nisip (Eryx jaculus) nu este un șarpe veninos, ci unul constrictor. Este cu preponderență un animal nocturn, având pupila verticală. Se hrănește îndeosebi cu rozătoare, pe care le vânează în galeriile construite subteran. Poate fi găsit, extrem-extrem de rar, în zone aride. Ultima semnalare, în viață, a unui exemplar de boa de nisip pe teritoriul României, provine din 1937 în localitatea Cochirleni.

„Dat fiind că specia era considerată dispărută, nu putem face publică locația unde a fost redescoperită, pentru că ar putea duce la o vânătoare de trofee”, menționează Societatea Ornitologică.

Comentarii

Ultimă oră