Sari la conținut

Fondurile pentru analize compensate, epuizate în câteva zile. Care e situația la Brașov

fondurile-pentru-analize-compensate-epuizate-in-cateva-zile-care-e-situatia-la-brasov

Egali când cotizăm, diferiţi când cerem ajutor. Aşa ne tratează sistemul de sănătate când vine vorba de analizele decontate de stat. Fondurile se termină în primele zile ale lunii, iar cei care nu apucă să facă investigaţiile mai încearcă peste alte câteva săptămâni, dar listele de aşteptare se întind şi pe câte patru luni. Proprietarii clinicilor private din provincie se plâng că mare parte din fonduri rămâne în Bucureşti.

Furnizorii de servicii mai spun că bugetul repartizat unui asigurat în Bucureşti,în acest an este în jur la 137 lei, iar în judeţul Alba de exemplu este de 17 lei. Un set de analize costă în medie 100 lei. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune că banii sunt repartizaţi în baza unor criterii stricte.

„Alocarea fondurilor pentru casele judeţene de asigurări de sănătate variază în funcţie de numărul de furnizori de servicii şi de tipul de servicii contractate cu aceştia, de capacitatea tehnică şi de resursele umane ale furnizorilor, de adresabilitatea pacienţilor către un furnizor sau altul, de numărul de specialişti din judeţ pe domeniile de asistenţă medicală, de morbiditate şi nu în ultimul rând de solicitările caselor de asigurări de sănătate şi de istoricul alocărilor”, a precizat CNAS pentru Digi24.

De asemenea, și în marile centre medicale din Braşov, se fac programări pentru mai sau chiar iunie. Dacă în clinicile mari banii se termină imediat, sunt şi laboratoare mici care au contracte cu Casele de asigurări şi unde banii rămân necheltuiţi. Pacienții care nu își fac analizele în primele zile ale lunii ar trebui să intre pe lista laboratoarelor de pe site-ul CJAS sau, dacă nu au internet, să vină să consulte lista la sediul instituției. Apoi să sune pe banii lor sau să bată din ușă în ușă, în speranța că vor găsi un laborator care mai face analize compensate. Dacă sunt nevoiţi să plătească analizele, pacienţii trebuie să dea din buzunar chiar şi 1.000 de lei, în cazul unei investigaţii RMN.

Comentarii

Ultimă oră