Sari la conținut

FMI ne-a chinuit degeaba! Austeritatea a fost o greșeal

O uimitoarea declarație a venit din partea economistului-șef al FMI, Olivier Blanchard, în privința efectelor austerității.
El scrie că Fondul a judecat greșit impactul austerității asupra economiilor europene pentru că nu a înțeles cum eforturile de austeritate ale guvernului ar submina crește-rea economică.
Economistul pleacă de la întrebarea dacă nu cumva au subestimat multiplicatorii fiscali, când au dispus reduceri de cheltuieli guvernamentale și creșteri de taxe. El spune că în vremea de consolidare fiscală, coeficientul ar trebui să fie zero, iar în cazul în care ar fi fost subestimați multiplicatorii fiscali, relația dintre progno-zele de consolidare fiscală și erorile ulterioare ar trebui să fie negativă. Olivier Blanchard  spune că, în urma cercetărilor, a găsit o relație semnificativ negativă între prognozele de consolidare fiscală asumate și erorile de prognoză de creștere ulterioare. Astfel, multiplica-torii au fost evident subestimați iar predicțiile FMI au fost greșite. Pentru fiecare punct procentual suplimentar din PIB-ul de consolidare fiscală, PIB-ul a fost cu 1% mai mic decât previziunile. Ceea ce spune Blanchard este că economiile cu mai mari planificări de consolidare fiscală au avut tendința de a avea deza-măgiri ulterioare de creștere. Astfel, măsurile de austeritate s-au dovedit a fi ineficiente.
Concluzia lui Olivier Blanchard a fost că FMI a greșit în previziunile pentru Grecia și alte economii eu-ropene pentru că nu a înțeles modul în care eforturile de austeritate ale gu-vernului ar submina creș-terea economică.
Admiterea greșelii arată că previziunile economice nu ar trebui tratate ca predicții sigure ale viitorului.

Comentarii

Ultimă oră