Sari la conținut

Fiți prevăzători. Puteți preveni tâlhăria!

fiti-prevazatori-puteti-preveni-talharia

În această perioadă, odată cu lăsarea timpurie a întunericului, infractorii transformă orice vulnerabilitate (neatenția cetățenilor, vizibilitatea redusă, imposibilitatea de a riposta etc.), într-o ocazie de a acționa și de a lăsa victimele fără bunurile sau banii pe care îi au asupra lor.


Autorii tâlhăriilor, fie surprind victimele într-un moment de neatenție și ,,smulg” telefonul, geanta, rucsacul etc., fie ,,amenință” sau utilizează ,,violența fizică” pentru a le deposeda de obiectele de valoare pe care la au asupra lor.


Pentru a nu fi expuși riscurilor, Poliția Brașov vă reamintește:


l Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate/pustii și evitaţi să vă deplasați pe trasee situate în zone mai puţin circulate;
l Fiți circumspecți cu indivizii care încearcă să intre în discuţie cu dumneavoastră și anticipați-le următoarea mișcare;
l Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare și evitați să utilizați telefonul mobil.
l Poşeta de pe umăr trebuie să vă fie permanent în atenție;
l La intrarea în imobil sau la urcarea în autoturism fiți foarte atenți la ce se întâmplă în jurul dumneavoastră;
l Evitați să intrați în lift cu persoane necunoscute;
l Discutaţi cu vecinii dumneavoastră despre măsurile de protecţie pe care le puteţi iniţia în imobil (montarea unor camere de supravghere, iluminatul pe bază de senzori de mișcare) precum şi posibilităţile de a interveni imediat în cazul în care o persoană cere ajutor.


ATENŢIE!
Dacă sunteţi agresaţi, să nu aveţi reţineri să ţipaţi; o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.


În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112.

Comentarii

Ultimă oră