Sari la conținut

Firmele vor plăti taxe mai mari pentru clădiri la Braşov

Patronii braşoveni vor plăti taxe majorate pentru clădiri. Hotărârea de Consiliu Local îi vizează pe cei care nu şi-au evaluat imobilele în ultimii 3 sau 5 ani. Pentru aceştia, impozitul va fi în cuantum de 20, respectiv 40%, din valoarea repectivei clădiri. În schimb, braşovenii de rând vor plăti în 2012 aceleaşi impozite, informaţia fiind valabilă cel puţin pentru moment.


Persoanele juridice care au neglijat să-şi reevalueze imobilele vor avea de achitat „biruri" mult mai mari, în 2012. Consilierii locali au hotărât în ultima şedinţă de plen cuantumul taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor. Modificările vor afecta în principal firmele. Astfel, persoanele juridice care nu şi-au evaluat clădirile în ultimii trei sau cinci ani, vor avea de plată un impozit în cuantum de 20, respectiv 40%, din valoarea respectivului imobil.

Şeful Directiei Fiscale din Primăria Braşov, Marian Voinescu, spune că  administraţia municipală se conformează prevederilor impuse de o ordonanţă emisă de Guvernul Boc încă din luna august 2011 prin care s-a modificat Codul Fiscal. Practic, precizează Voinescu, noul Cod Fiscal vrea să sancţioneze persoanele juridice care nu îşi reevaluează clădirile. În schimb, pentru restul proprietarilor, atât persoane fizice, cât şi juridice, taxele rămân la aceleaşi cuantumuri ca în 2011.

De asemenea, pentru clădirile cu destinaţie turistică ce nu funcţionează în cursul unui an calendaristic, impozitul pe clădiri va fi de 5 % din valoarea de inventar a clădirii. Autorităţile au modificat şi taxa hotelieră, care până acum era de 5% din valoarea cazării. Aceasta va fi de doar un procent, de la 1 ianuarie 2012.

Braşovenii care care îşi vor achita integral impozitul pentru clădiri, terenuri sau maşini, până la 31 martie, vor beneficia de o reducere de 5%. În schimb, braşovenii care deţin mai multe proprietăţi vor plăti mai mult decât cei care au o singură casă. Astfel, pentru al doilea imobil, în afara celui de domiciliu se va plăti un impozit majorat cu 65%, cu 150% pentru cea de-a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele, în afara celei de la adresa de domiciliu. (A.L.)

Comentarii

Ultimă oră