Sari la conținut

Finanțare europeană pentru ca sătenii din Vad să aibă apă curentă și canalizare

finantare-europeana-pentru-ca-satenii-din-vad-sa-aiba-apa-curenta-si-canalizare

Primăria Șercaia, de care aparține satul Vad, a reușita acum să obțină o finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) ca să rezolve problema apei curente din localitate, respectiv să amenajeze un sistem de alimentare cu apă potabilă, dar și canalizarea.

Proiectul este încă în stadiul incipient, edilii căutând acum un constructor care să realizeze lucrările estimate la suma de 5.514.000 de lei.


  „Data limită de depunere a ofertelor este 22 septembrie 2017, urmând ca ofertele să fie evaluate până la data de 18 octombrie 2017. Estimăm că lucrările propriu-zise vor începe în primăvara anului viitor, iar termenul de finalizare este de 18 luni de la data emiterii ordinului de începere”, a precizat primarul comunei Şercaia, Cristinel Paltin.

Singura sursă de alimentare cu apă potabilă pentru localnicii din satul Vad (sat aflat în apropierea Poianei Narciselor), sunt fântânile din ce în ce mai puține, după ce seceta din ultimii ani le-a secat.

În vederea alimentării cu apă potabilă, vor fi amenajate două puţuri cu o adâncime de 35 – 50 metri, precum şi un rezervor, care va fi amplasat în cel mai înalt punct, astfel încât alimentarea să se facă gravitaţional.

În ceea ce priveşte rețelele de apă, se plănuiește ca acestea să aibă o lungime totală de 4.829 m (din care 100 m aducţiunea şi 4.729 m reţeaua de distribuţie). Rețelele de apă vor trece pe sub pârâul Şercaia, care traversează satul, dar şi pe sub DN 73 A. Reţeaua va fi prevăzută cu 26 de cămine de vane de golire şi aerisire, 24 hidranţi de incendiu, 4 cişmele şi branşamente individuale.

Potrivit proiectelor, reţeaua de canalizare va avea o lungime totală de 8.072 m, iar apa uzată va fi transportată la staţia de epurare de la Şercaia.

Branșarea la rețea îi va costa pe săteni 1.000 de lei de gospodărie, sumă care va putea fi plătită în rate pe 2 ani, a precizat primarul.

În prezent, preţul unui metru cub de apă potabilă la Șercaia este de 2,16 lei, la care se adaugă taxa de epurare a apelor uzate (2,80 lei/metru cub).

Comentarii

Ultimă oră