Sari la conținut

Festivalului clătitelor, în Prejmer, la sfârşitul lunii

Conform site-ului www.iubescbrasovul.ro, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Braşov şi Primăria Comunei Prejmer vor organiza ediţia a VII-a a Fasching -  Caravana Clătitelor, în centrul comunei Prejmer la Căminul Cultural, sâmbătă, 26 februarie 2011, cu începere de la ora 10. Carnavalul - Fasching în limba germană - este un obicei reînviat la iniţiativa tinerilor din Prejmer, el fiind moştenit de la comunitatea saşilor, majoritară în localitate timp de sute de ani.
Obicei săsesc. Cu o seară înainte de carnaval, tinerii se întâlnesc să-şi pregatească maştile pentru a doua zi, într-o atmosferă specifică, cu cântece şi dansuri populare germane. Dimineaţă, cete de flăcăi mascaţi colindă satul călare. Din alai fac parte acordeonişti, toboşari, trompetiştii mascaţi şi nelipsita căruţă cu sobă pe care se pregătesc clătitele pe care tinerii le oferă localnicilor primind în schimb făina, zahar, ouă, vin sau bani. Toate aceste ingrediente se vor folosi la realizarea gogoşilor pentru balul mascat care va avea loc seara în centrul comunei.
Cum era pe vremuri. Odinioară, Fasching-ul era organizat de tinerii care urmau să plece primăvara în armată. Punctul de atracţie îl reprezentau clătitele. Mirosul era atât de ademenitor, încât fetele se apropiau foarte mult de căruţă pentru a primi desertul dorit. Atunci feciorii costumaţi le răpeau, primind în schimbul eliberării lor diferite produse. La ediţiile de până acum, organizatorii au propus un concurs  pentru gospodinele de la pensiunile din Prejmer şi din împrejurimi. Ele  se întrec într-o competiţie a celor mai interesante şi apetisante clătite.

Comentarii

Ultimă oră