Sari la conținut

Festivalul brânzei şi al pastramei „Răvăşitul oilor” la Bran

festivalul-branzei-si-al-pastramei-ravasitul-oilor-la-bran

Iubitorii de natură, sărbători rustice şi ai gastronomiei tradiţionale sunt invitaţi în zilele de 27-28 septembrie 2014 la poalele Castelului Bran, pe Platoul „Inima Reginei”, la cea de-a zecea ediţie a „Festivalului Brânzei şi Pastramei Bran 2014” organizat în cadrul sărbătorii tradiţionale : „Răvăşitul Oilor”. Evenimentul ajuns la cea de-a 46-a ediţie este organizat de către Primăria Bran în colaborare cu Asociaţia Crescătorilor de animale din Zona Bran şi cu sprijinul Castelului Bran şi A.N.T.R.E.C. Braşov.

„Răvăşitul Oilor” este de fapt o sărbătoare simbolică ce marchează sfârşitul anului pastoral, atunci când turmele coboară din munţi pentru a fi „răvăşite” astfel încât fiecare proprietar să-şi primească în gospodărie animalele date spre „vărat” şi implicit şi produsele de brânză şi urdă „tocmite” cu administratorii de stână. Festivalul încearcă să reproducă şi bucuria întâlnirii ciobanilor cu familia, rudele şi sătenii dar şi mândria acestora pe care şi-o manifestă faţă de calitatea brânzeturilor obţinute şi mai ales faţă de cât de grase şi frumoase s-au întors acasă animalele avute în pază. Pentru aceasta, aşa cum este tradiţia, se va cânta, juca şi mai ales se vor mânca pe săturate tot soiul de preparate specifice, şi mai ales pastramă de oaie şi bulz, udate cu must obţinut în gospodăriile celor din zona Bran.

Şi anul acesta, lângă Castelul Bran, pe Platoul Inima Reginei – Bran, festivalul va debuta pe 27 septembrie 2014 cu o expoziţie gastronomică, ce se va desfăşura pe întreg parcursul evenimentului, unde vor fi expuse diversele sortimente de brânză şi pastramă care pot fi degustate şi cumpărate la cele mai bune preţuri direct de la producători, membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Animale din zona Bran.
În ziua de duminică, 28 septembrie 2014 va fi deschisă o expoziţie de animale în aer liber, în cadrul căreia se vor prezenta mai multe rase cabaline şi câini ciobăneşti, urmând ca la final să se premieze cele mai frumoase exemplare.
Gurmanzii nu vor fi uitaţi, întrucât li s-a pregătit o degustare a produselor de brânză şi pastramă care va culmina, aşa cum e firesc, cu acordarea unor premii pentru cele mai gus­toase produse şi cele mai arătoase standuri de prezentare şi vânzare. Pentru ca cei prezenţi să petreacă cu voie bună şi să-şi dorească să revină şi în anii următori, atunci când oile se întorc de la munte, festivalul va fi însoţit permanent de muzică şi joc, printr-o serbare câmpenească susţinută de interpreţi şi ansambluri de renume din folclorul românesc.
De la eveniment nu vor lipsi meşterii populari cu obiecte de artizanat dintre cele mai variate: ţesături, blănuri, ceramică, precum şi obiecte de uz pastoral.

Comentarii

Ultimă oră