Sari la conținut

În cadrul celei de-a II-a ediţii  a Festivalului Academic de Reconstituire Istorică "În numele  trandafirului", desfăşurat în perioada 26-29 august, istoria  a fost reconstituită la Râşnov de 150 de "soldaţi" (asa-numiţii  "reenactors"), veniţi din şapte ţări. "Au participat  câteva trupe de reenactors foarte cunoscute în Europa. Aceşti oameni  nu sunt neapărat istorici, însă sunt pasionaţi de istorie şi studiază  până în cel mai mic detaliu o anumită perioadă. Unii dintre ei  sunt simpli muncitori", a declarat cercetătorul ştiinţific Adrian-Silvan  Ionescu, el însuşi un recunoscut "reenactor".

La festivalul de la Râşnov, România  a fost reprezentată de Asociaţia "6 Dorobanţi", condusă  de cercetătorul amintit.  În general, "reenactorii"  dintr-o trupă se specializează pe reconstituirea unui perioade  istorice studiate în detaliu. "Informaţiile de care un reenactor  are nevoie nu sunt prezentate în manualele de istorie, ci doar în  cărţile de istorie militară sau în lucrările şi cercertările  ştiinţifice. Practic, el învaţă să trăiască, să gândească  sau să lupte, asemeni luptătorilor pe care îi #reînvie#. Mai mult,  reenactor-ul îşi cultivă şi figura, astfel încât să corespundă  epocii trecute", a explicat Ionescu.  El a mai afirmat că,  de regulă, pentru a deveni un “soldat”, este nevoie de aproximativ  şase luni, perioadă în care se documentează şi urmează un program  de instrucţie. Majoritatea membrilor asociaţiei şi-au confecţionat  sau achiziţionat uniforme şi echipament în conformitate cu modelele  utilizate de ostaşii români în timpul perioadelor istorice pe care  le comemorează.

* Festivalul a început cu o paradă

Vineri seara, festivalul a fost deschis,  în centrul oraşului, cu o paradă a celor 150 de soldaţi. Programul  a continuat în Grădina Cetăţii, unde s-a desfăşurat un concert  de muzică militară şi a fost proiectat filmul istoric "Ziua  Fiarei", un art-movie fără dialoguri, dar care a fost premiat  la festivalurile de film, tocmai la secţiunea "cel mai bun scenariu".

* Turcii au asediat Cetatea

Cetatea Râşnov a fost asaltată  sâmbătă dimineaţă de turci. Într-o simulare a unei lupte  din Evul Mediu, străjerii fortăreţei au reuşit să respingă mai  multe atacuri, prezentând curioşilor armuri, zale, echipamente, arme  şi tehnici de luptă de epocă. Apoi, pe platoul din Cetate au avut  loc demonstraţii de luptă ale soldaţilor bulgari, sârbi, francezi,  germani şi români.

Punctul culminant l-a reprezentat simularea  unei înfruntări, de la 1805, între trupele austro-ungare şi cele  napoleniene, manifestare care a avut un larg public spectator şi care  a atras ropote de aplauze.  În rândul soldaţilor s-au "înrolat",  echipaţi de epocă şi defilând cot la cot, directorul Departamentului  de Cultură din Râşnov, Nicolae Pepene, dar şi directorul Centrului  Cultural "Reduta" din Braşov, Marius Cisar.mLa rândul său, edilul Râşnovului,  Adrian Veştea, s-a afişat într-un costum de epocă, specific primarilor  din perioada 1870. Seara, în tabăra de la Cetate a fost proiectat   "Cooking history",  un documentar istoric.

*  Primul Război Mondial, reconstituit  la Râşnov

Ultima zi a festivalului a fost dedicată  Primului Război Mondial, fiind reconstituită o bătălie din perioada  august- septembrie 1916, când armatele româneşti au trecut Carpaţii,  pentru a elibera Transilvania. Festivalul de la Râşnov a coincis cu  împlinirea a 94 de ani de la intrarea României în război, în 27  august 1916. Eroii nu au fost uitaţi, la monumentul de lângă vechea  biserică ortodoxă, la cimitirul evanghelic şi la Monumentul Inimii  Reginei de la Bran depunându-se coroane de flori.

* Festival unic în ţară

Silvan Ionescu susţine că un  eveniment de amploarea celui de la Râşnov nu s-a mai organizat în  ultimii ani în ţara noastră: "În 2006, la fortul Mogoşoaia,  de lângă Bucureşti s-a mai reconstituit o bătălie din Primul Război  Mondial. În rest, se mai organizează parade sau evenimente de tip  #living-history#, când publicul are ocazia să vadă cum trăiau soldaţii  din anumite epoci istorice, dar nu se reconstituie bătălii".  Asemenea manifestări se organizează în SUA şi Europa, atrăgând  mii de participanţi şi spectatori, în fiecare an.

Comentarii

Ultimă oră